Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uitspraak Constitutioneel Hof in kwestie-Hoefdraad te elfder ure afgelast

Uitspraak Constitutioneel Hof in kwestie-Hoefdraad te elfder ure afgelast

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Het Constitutioneel Hof heeft maandag op het laatste moment zijn openbare zitting afgelast. Het zou uitspraak doen en antwoord geven op de vraag van de verzoekers, de advocaten Murwin Dubois, raadsman van ex-minister Gillmore Hoefdraad en de jurist Milton Castelen, als het tweemaal in staat van beschuldiging stellen van Hoefdraad wel of niet discriminatoir is. Daarnaast zou het Hof een uitspraak doen over de afwezigheid van een verdachte, zoals Hoefdraad tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechter, maar wel wordt vertegenwoordigd door zijn raadsman.

De beide juristen kregen vrijdag een officieel bericht van het Constitutioneel Hof dat maandag de uitspraak zou worden gedaan. Zij togen naar de zittingszaal van het hof aan de Lim A Postraat, maar troffen niemand van het hof aan. “Wij komen net van binnen en hebben van de administratie vernomen dat de openbare zitting is afgelast. Wat de reden daarvan is, is ons jammer genoeg niet medegedeeld”, zegt Dubois desgevraagd tegen de Ware Tijd.

Hoefdraad teleurgesteld

Dubois en Castelen willen niet speculeren over de reden van het plotseling afgelasten van de openbare zitting, maar gaan ervan uit dat wanneer het Constitutioneel Hof al langer dan een jaar het verzoek heeft gekregen en nu zelf melding maakt dat de uitspraak zal worden gedaan, aangenomen mag worden dat die uitspraak al op schrift is gesteld. Het verzoek van de beide advocaten was om artikelen uit het Wetboek van Strafvordering te toetsen, als die in strijd zijn met de Grondwet, het Amerikaans verdrag voor de rechten van de mens en het verdrag inzake burgerlijke en politieke rechten.

Dubois zegt met Hoefdraad in contact te zijn geweest. De voortvluchtige ex-minister zou teleurgesteld hebben gereageerd op dit nieuws. “We gaan het Constitutioneel Hof snel aanschrijven en vragen wat de reden is voor het afgelasten van de openbare zitting. Wij gaan ook vragen dat binnen afzienbare tijd het hof een andere openbare zitting houdt waar de uitspraak kan worden gedaan”, aldus Dubois.