Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uitsluiting criminelen

Uitsluiting criminelen

EINDELIJK HEBBEN ENKELE parlementariërs volwassen gedrag aan de dag gelegd en hun verantwoordelijkheid genomen om de politiek in de toekomst te ontdoen van de rotte appels. We hebben het over de initiatiefvoorstellen voor een nieuwe Kiesregeling en wijziging van de Grondwet die door de VHP-assembleeleden Dew Sharman en Cedric van Samson in het parlement zijn aangeboden. Als de wijzigingen zouden worden aangenomen, dan mogen figuren met een strafblad nooit meer de kans krijgen om president of vicepresident van Suriname te worden.

Dat had natuurlijk al veel eerder bij wet moeten worden geregeld, maar iedereen weet dat dit de grootste omissie is in de Grondwet. Daardoor kon Desi Bouterse ondanks zijn veroordeling wegens betrokkenheid bij de cocaïnehandel in 2010 president worden en dat tot 2020 blijven. Inmiddels heeft hij ook een vonnis aan de broek van de Surinaamse krijgsraad vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

Er is een kans dat de NDP instemt met de wetsaanpassing en het met de VHP op een akkoordje heeft gegooid om Brunswijk definitief uit te schakelen

En huidig vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zelfs twee drugsveroordelingen – één in Nederland en één in Frankrijk – op zijn naam en heel wat (vooral gewelds-)misdrijven in eigen land gepleegd. Veel Surinamers vinden het een schande dat sommige leiders een besmuikt verleden hebben, dus het zou goed zijn als in de wet wordt vastgelegd dat dergelijke criminelen in het vervolg worden uitgesloten en zich niet meer kandidaat mogen stellen voor het president- of vicepresidentschap.

Maar hoe goed het voorstel in de samenleving ook is ontvangen, het lijkt een illusie dat de initiatiefwet door het parlement wordt aangenomen. Daar is sowieso een tweederde meerderheid voor nodig. De twee partijen waarvan Bouterse en Brunswijk al jaren de onbetwiste voorzitter zijn (respectievelijk de NDP en de Abop) hebben met zestien en tien zetels een behoorlijke vinger in de pap. En hun leden zullen nooit instemmen met een wet die hun leider definitief buitenspel zet. Dat zou in de niet zo democratische partijen politieke zelfmoord zijn.

Aan de andere kant kun je je afvragen of de inmiddels behoorlijk oude en uitgebluste Bouterse nog wel de behoefte heeft om voor het hoogste ambt te gaan. Er is in dat geval een kans dat de NDP – met de zegen van Bouterse zelf – instemt met de wetsaanpassing en het met de VHP op een akkoordje heeft gegooid om Brunswijk definitief uit te schakelen. In ruil daarvoor zou de NDP-voorman gratie kunnen krijgen van president Chandrikapersad Santokhi, mocht zijn veroordeling eind dit jaar ook in hoger beroep overeind blijven staan.

Dat vooral Brunswijk niet blij zal zijn met het voorstel dat er nu ligt, ligt voor de hand. Want daarmee zou er een onneembaar obstakel worden opgeworpen voor het verwezenlijken van zijn ambities om in 2025 president te worden. Echter, dat zal voor heel veel Surinamers een enorme opluchting zijn.