Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi voorstander van digitale verkiezingen op 25 mei 2025

President Santokhi voorstander van digitale verkiezingen op 25 mei 2025

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Dit voorbeeld dat de jongeren hebben gegeven kunnen wij gebruiken om de volgende verkiezingen digitaal te houden. Ik denk dat het wel kan”. Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi, zaterdag bij de installatie van de Jeugdraad Suriname (JRS) in de Congreshal.

Na deze ontboezeming van de president was er duidelijk geroezemoes te horen in de zaal. Het staatshoofd ging na de installatie dieper in op zijn uitspraak. “Als India met een inwonersaantal van 1.4 miljard mensen, digitaal verkiezingen houdt waarom zouden wij in Suriname met 650.000 inwoners dit voorbeeld niet kunnen volgen?”

“De stem van eenieder in het land zal tellen en daarvoor ga ik”

Evaluatie

De president zegt dat na evaluatie over de verbeterpunten van de verkiezingen van de jeugdraad, er  zal worden nagegaan als het systeem ook gebruikt kan worden voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen van mei 2025.

“We moeten gewoon goed voorbereid zijn en het moet een goed systeem zijn.” Het staatshoofd zegt het eindrapport voor de kiesregeling al te hebben ontvangen de afgelopen week van de voorzitter van de commissie die belast was met de ontwikkeling van het kiessysteem.

“Deze week praten we in de regeringstop hierover en volgende week komt het op de agenda van de regering en dan sturen we dit naar het parlement.” De president stelt dat er in de samenleving ook verschillende ideeën voor kiesstelsels zijn, maar er zal gekozen worden voor één dat goed is voor het land.

One person, one vote

De president benadrukte evenwel dat hij ook voorstander is van one person, one vote. “De stem van eenieder in het land zal tellen en daarvoor ga ik.” Hij is ervan overtuigd dat het niet zal leiden tot een kabinetscrisis als mocht blijken dat delen uit de regering niet content zijn met het principe van one man, one vote. “We gaan eruit moeten komen. Het is een uitspraak van het Constitutioneel Hof dus we gaan ons eraan moeten houden anders krijg je een rechtszaak tegen je”, aldus Santokhi.