Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Overdracht beperkte zakelijke rechten eenvoudiger voor familieleden

Overdracht beperkte zakelijke rechten eenvoudiger voor familieleden

PARAMARIBO — De procedure van overdracht van beperkte zakelijke rechten in erfpacht en grondhuur voor familieleden kan vanaf nu eenvoudiger en sneller. De Communicatiedienst Suriname meldt in een persbericht dat het besluit is goedgekeurd in een regeringsvergadering. Beoogd wordt om grondenrechten binnen de familiekring op een efficiënte en wettelijke manier te delen en over te dragen.

Familieleden tot en met de tweede graad kunnen nu collectieve toestemming krijgen voor gedeeltelijke overdracht, zonder wijziging van de bestemming van het grondgebied, op basis van een geprojecteerde (familie) weg met een minimale wegbreedte van twaalf meter. Dit geldt voor aanvragen die zijn ingediend vóór 1 juli 2023, in overeenstemming met de geldende wetten. De bijzondere toestemming wordt verleend voor een periode van één jaar, vanaf 1 oktober 2023.

Notarissen zijn verplicht om elk kwartaal een overzicht van de gepasseerde overdrachtsakten aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorswijk, te verstrekken. Een evaluatieverslag over de impact van deze regeling zal uiterlijk één maand voor het verstrijken van de termijn worden opgesteld door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in samenwerking met de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie en aan de regering worden voorgelegd.