Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Krijgsraad vraagt OM onderzoek te doen naar inmenging strafproces

Krijgsraad vraagt OM onderzoek te doen naar inmenging strafproces

PARAMARIBO – De krijgsraad in Suriname, onder leiding van president Cynthia Valstein-Montnor heeft besloten het strafproces over de decembermoorden van 1982 op te schorten. De krijgsraad heeft het Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek te doen of de amnestiewet 1889/1992/2012 in strijd is met de Surinaamse grondwet.

De rechtbank gaf vandaag aan dat deze amnestiewet, volgens haar, niet in strijd is met internationale verdragen. Echter, zegt de president van de krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor, dat ze zich niet bevoegd achtte antwoordt te geven op de vraag of de amnestiewet 1889/1992/2012 in strijd is met de grondwet.

Het Openbaar Ministerie moet, volgens de uitspraak van vandaag, uitzoeken of er inmenging mocht plaatsvinden in een strafproces dat al gaande was. Het Openbaar Ministerie had tijdens de vorige zitting in het proces, op 13 april 2012, al gesteld om te wachten tot het Constitutioneel Hof is ingesteld.

De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden van 1982 zijn ontevreden over de beslissing van de Krijgsraad. De verdachten hebben 14 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.