Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Inheemse activist dient ontslag in bij Nationaal Leger

Inheemse activist dient ontslag in bij Nationaal Leger

‘Als strijder moet ik vrij zijn om onrecht aan te vechten’

door Gilliamo Orban

PARAMARIBO — Fairouz Fredison, inheemse activist tevens voorzitter van Native Power, heeft maandag haar ontslag ingediend bij het Nationaal Leger. Ze wil onbeperkt opkomen voor de rechten van inheemse volken en haar functie binnen het leger mag niet langer een sta-in-de-weg zijn.

Fredison trad in 2009 in dienst en werkte sindsdien bij het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). “Ik dien als strijder vrij te zijn om mijn missie tegen het onrecht, dat inheemsen jarenlang wordt aangedaan, aan te vechten en dat moet ik doen zonder te worden beperkt door de regels van het Nationaal Leger. Ik mag niet worden gehinderd om mijn roeping op aarde uit te voeren”, verklaart ze vastberaden tegen de Ware Tijd. Ook wil ze zich focussen op haar eigen onderneming; ze zit in de pluimveesector.

“Mij werden de strafrechtelijke consequenties voorgehouden; dat ik opgesloten zou worden en vervolgens ontslag zou krijgen”

Fredison is initiatiefnemer geweest van de spirituele stille loop, die 13 mei is gehouden in de binnenstad van Paramaribo. Er is toen aandacht gevraagd voor de fundamentele rechten van de inheemse volken. “Ik heb geen toespraak kunnen houden, omdat ik rekening heb gehouden met mijn functie binnen het leger. Ik heb slechts algemene uitspraken gedaan”, zegt ze.

Oproep Militaire Politie

De activist werd daags vóór de spirituele stille loop opgeroepen door de leiding van de Militaire Politie. Zij is erop gewezen dat een militair zich dient te houden aan de wetten en regelgeving van de organisatie, zoals artikel 51 dat gaat over deelname aan een collectieve actie. “Het werd me afgeraden om aan de loop mee te doen en me aangeraden om me terug te trekken. Mij werden de strafrechtelijke consequenties voorgehouden; dat ik opgesloten zou worden en vervolgens ontslag zou krijgen”, vertelt Fredison. “Ik heb de leiding van de MP gezegd dat ik dan ontslag zal nemen.”

Ondanks dat ze Pro deo opkomt voor de rechten van inheemse volken, zegt de activist al geruime tijd haar ontslag te hebben overwogen. Ze ontkent dat ze zwicht voor druk van de MP. “Ik wil juist niet provocerend bezig zijn.”

Fredison wijst erop dat inheemsen graag willen opkijken naar leiders, die zonder vrees de durf hebben om voor hen te strijden. Ook leeft ze met de wetenschap dat in de komende tijd acties zullen worden gevoerd, omdat de inheemse rechten nog steeds worden vertrapt. De activist wil dan niet aan de zijlijn staan. “Ik sta in dienst van de Allerhoogste, Adayali (God) en ik leef voor mijn roeping tot mijn laatste adem”, zegt de vastbesloten Fredison.

Als leider van Native Power nam Fairouz Fredison (m) het initiatief tot het houden van een spirituele loop. [Foto: Quatro Photography]