INGEZONDEN
Na maanden overwinteren in Suriname een weerwoord op uitspraken van de heer Armand Zunder. In Suriname bemerk je verschillende reacties op het verleden. Velen zijn in Suriname heel dankbaar voor de periode ná afschaffing van de slavernij tot 1975. Niemand wil terug naar Afrika, waar nog altijd slaven zijn zoals in meerdere delen in de wereld.
Er is veel ontwikkeling geweest in de afgelopen 150 jaar. Het leven in Suriname was goed. In 1975 werd Suriname onafhankelijk/zelfstandig. Naast kwijtschelding van de schulden en 3,5 miljard Nederlandse gulden kregen de Surinamers bijna tweehonderd hectare grond per gezin! (Totaal oppervlakte 16.382.000 hectare (groot percentage was eigendom van de staat!!).
Tien procent hiervan is ontbost, dus dat komt op bijna twintig hectare vruchtbare grond per gezin in 1975 (393.137 inwoners in 1975). Velen hebben hard gewerkt, de grond bewerkt en zijn rijk geworden. Daarbij wachtten velen af en hosselen dagelijks.
Paradijs
Maar door goed beleid, arbeid en samenwerking kan Suriname een paradijs op aarde worden. Laten we hopen dan na “sorry” en de “komma” een betere samenwerking komt tussen beiden landen zodat de natuur behouden blijft en er goed wordt omgegaan met het grote, mooie Suriname.
Suriname stond ook op nummer één van de lijst van de waarde van grondstoffen/water/natuur per hoofd van de bevolking; Suriname rijk aan natuurlijke rijkdommen!
Belastingdienst
Dat de prijzen van levensmiddelen momenteel zeer hoog zijn ligt mede aan de onduidelijkheden bij de Surinaamse Belastingdienst. De goederen zouden nu eigenlijk 2 procent goedkoper moeten worden (12 procent minder omzetbelasting plus 10 procent BTW!!). Beter zou zijn om de focus te leggen op hoge importbelasting op alle levensmiddelen/goederen die in Suriname kunnen worden gemaakt. Daarbij afschaffing van alle belasting op levensmiddelen geproduceerd in Suriname!! Dit zorgt dan ook voor meer export.
Surinamers, die ervoor kozen om na 1975 naar Nederland te gaan, hebben nu vaak spijt. De vrijheid om je te ontwikkelen is groot in Nederland. Het leven is goed in Nederland, maar toch missen we de vrijheid in Suriname. In plaats van tweehonderd hectare per gezin, kopen ze nu vaak een klein perceel om hopelijk in de toekomst terug te gaan naar ons moederland. Spijt, … ja, misschien. Maar misschien is dat het te bewandelen pad.
We hopen dat er meer samenwerking komt, zodat we samen aan de ontwikkeling van Suriname kunnen werken. Goed beleid, arbeid en samenwerking zijn de keywords tot succes. Geen verdeelpolitiek of het handje blijven openhouden.
Ir. Paul Somerya
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.