Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geen quorum voor grondenrechtenvergadering DNA

Geen quorum voor grondenrechtenvergadering DNA

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De openbare vergadering van De Nationale Assemblee over de wet die de grondenrechten van inheemsen en tribalen moet regelen is donderdag niet doorgegaan. Er was geen quorum om de vergadering rechtsgeldig te houden. Assembleeleden van alle fracties hebben de presentielijst getekend, maar er waren minder dan 26 handtekeningen, waardoor niet kon worden vergaderd.

Nadat DNA-voorzitter Marinus Bee de bijeenkomst had geopend, werden de namen van de parlementariërs die de presentielijst hadden getekend afgeroepen door de griffier. Bee was door het gebrek aan quorum genoodzaakt de vergadering af te blazen. Hij merkte op dat de wet enorm belangrijk is en hij die daarom weer op de agenda plaatst voor dinsdag.

“Assembleeleden van alle fracties hebben de presentielijst getekend, maar er waren minder dan 26 handtekeningen, waardoor niet kon worden vergaderd”

Bee zegt ook te zullen nagaan of er wel voldoende politieke draagvlak is voor de wet. Hij gaf aan dat het een politiek vraagstuk is en dat hij in overleg met de regering zal treden om te onderzoeken hoe verder. De voorbereiding van de grondenrechtenwet duurt al een aantal jaren en deze kwestie is na de gewelddadigheden van vorige week dinsdag in het Pikin Sarongebied nog dringender geworden.

De inheemsen zijn het meer dan zat dat in hun woon- en leefgebieden hout- en goudconcessies worden uitgegeven zonder hun medeweten of instemming. Geëist wordt dat het Kaliña- en Lokono-vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens door de regering wordt uitgevoerd. Eerder was ook het Saamaka-vonnis ten gunste van de aanklagers van de staat uitgesproken.

Bij deze vonnissen is Suriname veroordeeld om de collectieve rechten van inheemsen en in tribaal verband levende groepen bij wet te erkennen en hun woon- en leefgebied bij wet vast te stellen. Voorts is de regering opgedragen zich te houden aan het principe van inspraak, het zogenaamde ‘free and prior informed consent’, waarbij de overheid gehouden met belanghebbende groepen in overleg te treden voordat concessies in hun leefomgeving worden uitgegeven. Opeenvolgende regeringen hebben de vonnissen van het Amerikaanse mensenrechtenhof niet volledig uitgevoerd. De regering-Santokhi had beloofd deze zaken in orde te zullen maken. Tot nu toe is dat niet gebeurd.