Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Essed: Constitutioneel Hof zal vragen moeten beantwoorden

Essed: Constitutioneel Hof zal vragen moeten beantwoorden

PARAMARIBO – Advocaat Hugo Essed zeg dat het Constitutioneel Hof (CH) bepaalde vragen die nu gesteld zijn door de Krijgsraad zal moeten beantwoorden. De Auditeur Militair (OM) zal nu binnen veertien dagen de raad moeten informeren over: hoe hij verder wil gaan. Wel of geen vervolging? Het 8 december proces is voorlopig geschorst tot de vraag is beantwoord of de Nationale Assemblee (DNA) wel bevoegd is geweest zich in te laten met een strafzaak die in behandeling is bij de raad.

Door alle partijen zijn verschillende artikelen van de Grondwet aangehaald die inhoudelijk moeten weergeven of het proces wel of niet zal doorgaan. Jurist Freddy Kruisland zegt zich hiermee niet te kunnen verenigen omdat het OM zich kan wenden tot de gewone rechter die kan bepalen of DNA zich wel of niet mag bemoeien met deze zaak.

Nabestaanden hebben na de bekendmaking van schorsing hun meningen gegeven.

De nabestaande Sunil Oemrawing en Eddy Daal zeggen beiden te zullen uitkijken wat hun raadslieden zullen doen in deze kwestie. Betty Goede, voorzitter van Gerechtigheid en Vrede, zegt dat er nog hoop is en dat er uitgekeken wordt naar de actie die het OM zal nemen.

De Amerikaanse ambassadeur John Nay erkent geen jurist te zijn en afhankelijk te zijn van wat de raadslieden van de verdachten en nabestaanden naar voren brengen. Daal die een broer heeft verloren (Ciryll Daal) zegt dat er niet zomaar verzoening kan komen. Er zal volgens hem nog heel veel gedaan moeten worden voordat de verzoening gerealiseerd wordt.