Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Diana Pokie stapt over naar NPS

Diana Pokie stapt over naar NPS

door  Samuel Wens

BROKOPONDO — Diana Pokie (44) heeft de knoop doorgehakt. Ze verlaat de politieke partij Abop en stapt over naar de Nationale Partij Suriname (NPS). Dit bevestigen verschillende naaste medewerkers van de gewezen minister, die hoofdbestuurslid en coördinator van de Abop was in district Brokopondo.

NPS-voorzitter Gregory Rusland en Abop-woordvoerder Humphrey Dundas laten weinig los wanneer de Ware Tijd hen om een reactie vraagt. “De NPS heeft met diverse personen gesprekken gevoerd en ik zal op dit moment niets zeggen over Diana Pokie”, antwoordt Rusland.

“De tijd om alleen voor jouw eigen bevolkingsgroep op te komen is voorgoed voorbij. We willen nationaal bezig zijn.”

Diana Pokie

Pokie zelf ontkent noch bevestigt haar overstap. “Ik houd er rekening mee dat er nog gewerkt wordt aan een nieuw kiesstelsel, dat kan een verrassing betekenen voor het aantal zetels dat binnengehaald kan worden in mijn kiesdistrict Brokopondo. Wat een nieuw kiesstelsel kan betekenen wordt momenteel binnen mijn beweging van aanhangers uit de verschillende districten goed doorgenomen.” De teamleden binnen de ‘beweging’ zijn ondernemer Anthonius Pokie, haar leermeester én vader en Rido Banai, die haar juridisch adviseur tevens secretaris is.

Pokie (Abop), Sergio Akiemboto (NDP) en Ronny Asabina (Bep) werden bij de laatste verkiezingen gekozen tot assembleelid van Brokopondo. Omdat Pokie minister werd, trad Fogatie Aserie toe tot het parlement. Wilsientje van Emden nam de plaats in van Akiemboto. In het huidige kiesstelsel heeft dit district drie zetels, maar niemand weet wat het wordt in 2025.

Keuze

Pokie is sinds haar gedwongen ontslag in 2021 als minister van Grondbeleid en en Bosbeheer (GBB) niet meer actief binnen de Abop. Ze heeft diverse stappen van de Abop-leiding om weer actief te worden in de partij genegeerd. De pogingen om haar toch over te halen waren dusdanig dat ze haar beangstigden. “Maar ik zal daar niet over uitweiden. Ik ben de Almachtige dankbaar dat die periode achter de rug is”, stelt ze opgelucht en verheugd.

De politica geeft aan samen met haar team besprekingen te hebben gevoerd met alle bestaande politieke partijen, behalve de Abop, over eventuele aansluiting van haar en haar ‘beweging’ bij één van de partijen. “Ik heb nu werkelijk een keuze gemaakt voor een partij, maar niet op basis van etniciteit”, verklaart Pokie. “De tijd om alleen voor jouw eigen bevolkingsgroep op te komen is voorgoed voorbij. We willen nationaal bezig zijn.”