Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dertiende internationale Duck Curry-competitie ‘grootste tot nu toe’

Dertiende internationale Duck Curry-competitie ‘grootste tot nu toe’

Kerrie doks is één van de meest geliefde gerechten onder Hindostanen. Zondag kon menigeen proeven van masala doks bereid door vijf Surinaamse en negen buitenlandse teams uit negen landen tijdens de dertiende internationale Duck Curry-competitie, de masala doks-wedstrijd. Sommige deelnemers kookten, voor de authentieke smaak, op chulha’s.

Tekst en beeld Sharon Singh

Freestyle van Suriname werd winnaar en is daarmee niet alleen lokaal, maar ook internationaal kampioen. Guyana werd tweede, Canada derde, Marokko vierde en Jamaica vijfde. Titelverdediger Trinidad en Tobago viel buiten de prijzen.

Sommige deelnemende teams hebben niet veel gedaan aan de aankleding van hun stand. De Surinaamse groepen hebben laten zien dat ze vele malen creatiever zijn op dit gebied. Heel gaaf was het uitbeelden van de Surinaamse vlag door te werken met kouseband, rijst, rode en gele peper.

Het Surinaamse team Garam Masala presenteerde de Surinaamse vlag met eetbare landbouwproducten: kouseband, rijst, rode en gele peper.

Eten en muziek

Freestyle had muziekinstrumenten bij de ingang van haar stand en een uitstalling van kruiden en specerijen, een kleine chulha met een mini wok en masala doks daarin en een mini roti plaat met een roti er bovenop. “Wij zijn een muziekformatie vandaar dat we altijd muziek incorporeren. Tegelijkertijd houden we ook van koken. We koken vaker een potje als we bij elkaar komen”, vertelt Amrish Persaud, die de hoofdverantwoordelijke was in de keuken van Freestyle.

De jongeren willen gebruikmaken van dit podium om ook de traditie te promoten. “Het koken op chulha is een eeuwenoude traditie die in het dagelijks leven van de voorouders werd toegepast. Maar ook de specerijen die bij deze melange (masala) hoort, wilden we laten zien. Vroeger werd alles geroosterd en fijn gemalen.” Dat maakte het eten lekkerder, omdat alles vers was.

“Al geef je iedereen dezelfde specerijen, bij de afwerking zullen de smaken toch verschillen”

Looknad Persaud

Die traditie gaat verloren, omdat overal in de winkels masala in pakjes wordt verkocht. “Wellicht is dat ons geheim, want onze masala is homemade.” De familie Kavish maakt die volgens een familierecept. Om de versheid te garanderen, worden voor verkoop geen grote hoeveelheden in één keer gemaakt.

Freestyle heeft succes geboekt met deze masala, gecombineerd met haar kooktalent. In 2017 won ze de nationale Duck Curry-competitie. In datzelfde jaar werd ze tweede bij de internationale wedstrijd op Trinidad en Tobago én eerste bij het onderdeel decoratie. De groep won de nationale masala doks-wedstrijd wederom op 6 mei.

Freestyle bestaat al acht jaar en telt zestien leden. “Aan de wedstrijd doen we gewoon voor de fun mee.” De groep zit, ondanks de economische situatie in het land, niet verlegen om optredens. “Wat we zeker niet willen is elk weekend volgeboekt zijn, want we hebben ook buitenlandse fans en besteden veel tijd en aandacht aan onze clips, beeldmateriaal en repertoires voor de buitenlandse tours.”

Op dit moment hebben de muzikanten drie grote buitenlandse shows op hun programma staan: in oktober Nederland, november Curaçao en in december New York. Voor het optreden op Curaçao is de formatie gevraagd daarbij ook te koken.

Het Guyanese team heeft naast specerijen zijn ‘geheime’ ingrediënt laten zien: El Doradorum.

Succesvol

Looknad ‘King’ Persaud uit Guyana, de bedenker van de Duck Curry Competition, heeft net als voorgaande keren ook nu de competitie helpen coördineren. “Ik mag  zeggen dat dit het grootste en succesvolste event in de reeks is. Nooit eerder hebben zoveel landen interesse getoond in de wedstrijd.”

Persaud organiseerde het evenement ook in New York, maar voorlopig staat die stad niet op programma. “Er is zeker interesse, maar in de locaties die we krijgen, is er niet voldoende ruimte, gezien de belangstelling.”

Volgens de bedenker heeft  Nederland interesse getoond om ook zo een competitie te organiseren. Hij hoopt dat dit de Amerikanen zal aanmoedigen een geschikte locatie aan te bieden. De wedstrijden zijn gratis toegankelijk en ook van de gerechten mag het publiek kosteloos proeven. Hierdoor kijkt de organisatie vaak uit naar locaties die kunnen worden gesponsord.

Toen hij dertien jaar geleden met het evenement begon, had hij niet kunnen vermoeden dat het zou blijven groeien. Dat hij voor doks heeft gekozen komt omdat met dit vlees veel mogelijk is. “Al geef je iedereen dezelfde specerijen, bij de afwerking zullen de smaken toch verschillen.”

Debutanten verrassen

Dat is zondag duidelijk gebleken tijdens de competitie. Zoveel smaken en aroma’s. De doks van Guyana bijvoorbeeld was erg mals en smaakte erg goed. Ook Canada heeft verrast en Marokko, dat voor het eerst heeft meegedaan, heeft laten zien wat ze met doks en masala kunnen.

Nederland heeft groots uitgepakt. Hun displaytafel was enig. Het publiek werd verwend met onder meer oliebol, noten, druiven, stroopwafels, kaasstokken en bitterballen. Ondanks alles was het toch China dat voor de absolute verrassing zorgde. “Het is onze eerste keer, ik verwacht niet dat we zullen winnen. We zien het eerder als een ervaring”, zei Jason Li, die zijn versie van masala doks presenteerde.

Hij vertelde dat kerrie die in China wordt gemaakt “iets machtiger” is. “In feite hebben we zonder al te veel kennis van zaken meegedaan, maar ik beloof bij de volgende editie een beter resultaat.” Li kookt voor de Chinese ambassade en een selecte groep particulieren, maar wil zijn klandizie vergroten.

Naast hun kerrie doks en een authentieke Canadese rumpunch, lieten de Canadezen de aanwezigen proeven van hun zuurgoed.