Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘De mensen zijn moe om steeds te horen dat we in dialoog treden’

‘De mensen zijn moe om steeds te horen dat we in dialoog treden’

PARAMARIBO — Op 16 juni gaan de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en de regering weer om de tafel. Het wordt een vervolg van de meeting die partijen vrijdag hebben gehouden op het kabinet van de president. “De mensen zijn moe om steeds te horen dat we in dialoog treden zonder dat er iets van de grond komt”, zei Vids-voorzitter Muriël Fernandes tegen de Communicatiedienst Suriname. Ze gaf aan te gaan voor “concrete daden”.

Volgens haar is besloten dat de verschillende ministeries, hetgeen zij ten aanzien van de aanpak naar voren brengen, schriftelijk aan de Vids doen toekomen. De overkoepeling zal vervolgens de inheemse gemeenschappen daarover informeren. Santokhi was vrijdag vergezeld van vicepresident Ronnie Brunswijk en de ministers Albert Ramdin (Bibis), Gracia Emanuël (Regionale Ontwikkeling en Sport), Krishnakoemarie Mathoera (Defensie), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) en Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer).

Het was vrijdag precies een maand geleden dat er gewelddadigheden hebben plaatsgevonden te Pikin Saron, waarbij twee inheemse mannen kwamen te overlijden. De Vids had daarna namens de inheemsen een ultimatum en enkele eisen aan de regering gesteld. Vrijdag is gesproken over de veiligheidssituatie te Pikin Saron, de grondenrechtenkwestie, cyanidevervuiling en uitgegeven concessies in woongebieden.

President Santokhi (m) wordt geflankeerd door vicepresident Brunswijk (r) en minister Ramdin (l) tijdens de meeting met Vids. [Foto: CDS]