Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Anarchie stoppen

Anarchie stoppen

DE GOUDPRIJS IS aan het stijgen. Door een gebrek aan vertrouwen in de dollar, zien we dat beleggers hun tegoeden veiligstellen door in goud te investeren. Heel vaak lijkt het alsof internationale ontwikkelingen aan Suriname voorbijgaan, maar de toegenomen prijs van goud leidt in Suriname ook tot een verhoogde zoektocht naar het edelmetaal.

In Suriname is het ordenen van de kleinschalige goudmijnbouw in handen van Abop-topman en vicepresident Ronnie Brunswijk. Terwijl de vp nooit onder stoelen of banken schoof dat hij (indirecte) belangen heeft in de kleinschalige goudmijnbouw kreeg hij van president Chandrikapersad Santokhi de ordening van deze sector in zijn portefeuille toegeschoven. Waarom het staatshoofd de spreekwoordelijke kat vroeg toe te zien op deze lucratieve melk, mag Joost weten.

We zien in het geval van Maripaston dat de situatie in de mijn explosief werd omdat terwijl illegalen mochten mijnen, de inheemsen hetzelfde recht opeisen omdat het hun gemeenschapsbos betreft

Santokhi gaf enkele maanden geleden toe dat de ordening van de sector geen succes is geworden. Maar daden om het tij te keren zijn -indien ondernomen- ongemerkt gebleven bij het publiek. Als gelet wordt op de situatie in Maripaston lijkt zelfs anarchie te heersen in de goudmijnen van Grassalco NV. Dat is het staatsmijnbouwbedrijf dat onder de Abop-leiding valt. En naar verluidt hebben illegale goudzoekers toestemming gekregen om naar goud te zoeken. Dit zelfs ten koste van de bedrijfsvoering van Grassalco zelf.

Volgens ingewijden van het bedrijf heeft het ook enorm last van diefstal, waarbij de politie nalaat onderzoek te doen. Het is de hoogste tijd -zeker als we ons realiseren dat belanghebbenden in de goudmijnbouw gezien de hoge goudprijs niet van ophouden willen weten- dat de ordening van deze sector bij de vicepresident wordt weggehaald.

Daarnaast is het van groot belang dat de grondenrechten van de inheemsen en tribale volkeren de hoogste prioriteit krijgen. We zien in het geval van Maripaston dat de situatie in de mijn explosief werd omdat terwijl illegalen mochten mijnen, de inheemsen hetzelfde recht opeisen omdat het hun gemeenschapsbos betreft. Zij zeggen ook recht te hebben goud te zoeken omdat de concessie van Grassalco zich bevindt in hun gebied. De inheemsen zouden niet mogen worden tegengehouden als de illegale goudzoekers wel toegelaten worden.

En waar Abop de kleinschalige goudmijnbouw maar niet kan ordenen, speelt de VHP een walgelijk spelletje met betrekking tot grondconversie. VHP’er Mahinder Jogi die bekend is om de vele percelen die hij van verschillende regeringen heeft gekregen bijvoorbeeld, zegt niet gereed te zijn de wet die de grondenrechten moet regelen, te behandelen in de assemblee. Kennelijk vindt hij dat eerst de eigendomsrechten van degenen die ruim na de inheemsen zijn gekomen, geregeld moeten worden. Meer oneerlijkheid lijkt niet mogelijk.

Wat wel gebeurt in dit soort troebel water is dat iedereen zijn eigen belang nastreeft en rechtvaardigheid uitblijft. De VHP en Abop moeten dringend de eigen agenda’s aan een kant zetten en rechtvaardigheid en waakzaamheid betrachten in deze explosieve tijd. Laten we de inheemsen niet zodanig tarten dat er een opstand uitbreekt. Niemand zal daar voordeel aan hebben. Zoveel is duidelijk.