Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zwemsensatie Chris-Gerald Soeperman vangt vier gouden Carifta-medailles

Zwemsensatie Chris-Gerald Soeperman vangt vier gouden Carifta-medailles

Na een succesvol optreden vorig jaar heeft Chris-Gerald Soeperman opnieuw furore gemaakt op de Carifta-kampioenschappen. De zwemmer van de Dolfijn sleepte namens Suriname maar liefst vier gouden medailles in de wacht op het jaarlijks terugkerend internationaal zwemtoernooi.

De 36ste Carifta kampioenschappen vonden van 6 tot en met 12 april op Curaçao plaats. Het onderdeel wedstrijdzwemmen werd afgewerkt in het zwembad Pisina Enith Brigitha van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) in Willemstad.

Dominant
Soeperman domineerde in de leeftijdscategorie jongens 11-12 jaar op de onderdelen vlinderslag en vrije slag. Op beide disciplines sleepte hij in zowel de 50 meter als de 100 meter hoofdprijzen in de wacht. Hij liet daarbij regelmatig zijn tegenstanders ver achter zich.

Soeperman tikte in de finale van de 100 meter vlinderslag als eerste aan in een tijd van 1:04.85 minuten. Zachary Burke uit Barbados was precies drie seconden trager, terwijl de Jamaicaan Adlai Nixon 1:09.19 minuten liet klokken. Soeperman deed het in de finale beter dan in de prelims. De twaalfjarige Surinaamse zwemmer had met 1:06.27 weliswaar de snelste kwalificatietijd van zestien zwemmers.

Ook op de halve afstand bleef Soeperman zijn tegenstanders de baas. Hij won de finale van de 50 meter vlinderslag in een tijd van 28.53 seconden, drie tiende seconden sneller dan zijn kwalificatietijd. Ook op dit onderdeel liet Soeperman concurrenten Burke en Nixon achter zich. De Barbadiaan en de Jamaicaan completeerden de race in respectievelijk 28.93 om 29.72 seconden.

Op de 100 meter vrije slag was Soeperman de enige zwemmer die onder een minuut bleef. Hij maakte de race af in 59.02 seconden en bleef daarmee onder zijn kwalificatietijd 59.57. In de eindstrijd eindigden Jean-Baptiste Zion uit de Maagdeneilanden en Nixon met 1:00.52 om 1:01.09 minuten op respectievelijk de tweede en de derde plaats.

Soeperman sleepte als laatst ook nog een gouden medaille in de wacht op de 50 meter vrijeslag. De Surinaamse zwemmer tikte als eerste aan in 26.70 seconden. Nixon en Burke lieten 27.09 en 27.27 seconden klokken. Soeperman bleef ook op dit onderdeel onder zijn kwalificatietijd.

De Surinaamse zwemmer tikte aan in 26.28 seconden en was daarmee sneller dan de rest van de 27 zwemmers in de prelims. Naast de gouden plakken kreeg Soeperman ook een performance trophy van de Carifta-organisatie voor de hoogste punten gescoord in World Aquatics in zijn leeftijdsgroep.

Het is niet de eerste keer dat de zwemmer schittert op de Carifta kampioenschappen. In 2022 veroverde Soeperman op Barbados ook al goud en zilver op respectievelijk de 100 meter vrijeslag en de 50 meter vrijeslag. De zwemmer van De Dolfijn werd onlangs bij terugkomst in Suriname feestelijk verwelkomt door zijn club.

Behalve Soeperman deden ook de broers Ismael en Hasan Holtuin mee aan de Carifta kampioenschappen. Ismael Holtuin liet met 28.41 seconden de zesde beste tijd registreren in de finale van de 50 meter rugslag voor jongens 15-17 jaar. Op de 200 meter schoolslag tikte hij als achtste tevens laatste aan in een tijd van 2:52.08 minuten.

Hasan Holtuin werd met een tijd van 1:15.67 minuten zesde in de finale van de 100 meter schoolslag voor jongens 13-14 jaar en met een tijd van 34.14 seconden zevende op de 50 meter schoolslag. Soeperman en de broers Holtuin werden op Curaçao begeleid door coach Fabianne Nabibaks.

Suriname overall zevende
Er deden in totaal twintig landen mee aan het toernooi. De Bahama’s werden overall kampioen en sleepten daarmee hun vijfde Carifta-titel in de wacht. Het eiland was goed voor 85 medailles: 37 goud, 27 zilver en 21 brons. De Kaaimaneilanden sleepten 25 gouden, 16 zilveren en 12 bronzen plakken in de wacht, terwijl Trinidad en Tobago derde werd met 22 goud, 16 zilver en 16 brons. Suriname eindigde met vier gouden plakken overall op de zevende plaats in de medaillestand, boven onder andere Jamaica (1 goud, 11 zilver en 18 brons), Haïti (1 goud, 3 zilver en 5 brons) en Curaçao (1 brons).