Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Zwarten zijn lelijk, crimineel, gewelddadig’ – zegt zwarte tiener

‘Zwarten zijn lelijk, crimineel, gewelddadig’ – zegt zwarte tiener

Zwarte mensen zijn lelijke, gewelddadige apen. Dat zegt niet het hoofd van de plaatselijke afdeling van de Ku Klux Klan, maar een 16-jarig meisje. Opmerkelijk: zij is zelf zwart.

De tiener werd bekend onder alleen haar voornaam: Treasure. Hoewel zij door het leven gaat met een pigmentrijke huid, is zij ervan overtuigd dat zij wit is.

Daarbij vindt zij het nodig zich te gedragen zoals zij denkt dat witte mensen zich ten opzichte van zwarten horen te gedragen: “Het gaf me een goed gevoel om een ​​Afro-Amerikaanse persoon neer te halen omdat het hen helpt op hun plaats te blijven.”

De moeder van Treasure wendde zich ten einde raad tot tv-psycholoog Dr. Phil. Zij vertelde hem dat Treasure als kind het liefste met witte poppen speelde.

Zwarte mensen noemt zij misdadig, crimineel en gevaarlijk, en zij steekt de straat over om zwarten te vermijden.

Witte zwarte

Vreemd is het verschijnsel niet. Rachel Doležal (a.k.a. Nkechi Amare Diallo) is een witte Amerikaanse vrouw met een Ierse achtergrond die beweerde dat zij zwart was. Zij schopte het zelfs tot voorzitter van een afdeling van de nationale beweging van zwarten (NAACP).

Haar voorzitterschap werd beeindigd toen werd onthuld dat in haar bloedlijn geen enkele zwarte voorkwam.

De kwestie leidde in de VS tot een hevig debat, waarbij medestanders van Doležal haar zelfidentificatie “echt” noemden, “zelfs als ze niet gebaseerd is op ras of afstamming”.

Treasure is ervan overtuigd dat niets haar gedachten over haar etnische afkomst zal doen veranderen: “Ik denk niet alleen dat ik wit ben, ik weet dat ik wit ben, ik twijfel er niet aan.”