Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zwangerschapsdiabetes en voeding

Zwangerschapsdiabetes en voeding

Sommige zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes. Dit veroorzaakt juist van die grote schommelingen en een verhoogde bloedsuiker. Dit is niet goed voor de moeder en ook niet voor het ongeboren kind. Deze vrouwen moeten een speciaal dieet volgen.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
1 tot 2 % van de zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes (ik heb dit zelf gelukkig niet). Meestal begint dit in de tweede helft van de zwangerschap.
Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel met het hormoon insuline. Bij diabetes kan het lichaam deze bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht houden doordat het geen insuline meer aanmaakt of er niet meer op reageert. Wanneer dit gebeurt, wordt de bloedsuikerspiegel veel te hoog en dat is niet goed voor je lichaam.
Tijdens de zwangerschap worden bepaalde hormonen aangemaakt waardoor het lichaam minder goed reageert op insuline. Bij de meeste zwangere vrouwen maakt het lichaam daarom gewoonweg extra insuline aan, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of niet genoeg.
Diabetes en suikerinname
Diabetes hoeft niets te maken te hebben met hoeveel of wat je eet, maar overgewicht en het eten van veel producten met een hoge glycemische waarde (zoals witbrood en snoep) kunnen wel invloed hebben op zwangerschapsdiabetes. Vaak denken mensen dat iemand met diabetes geen suiker mag eten, maar dat is niet waar.
Producten als brood en aardappels worden namelijk in het lichaam ook gedeeltelijk omgezet tot glucose (suiker). Het is wel van belang dat iemand met diabetes de suikerproducten (of producten die in lichaam omgezet worden tot suiker) met mate eet.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op zwangerschapsdiabetes zijn: veel dorst, veel urineren en een ongeboren kind dat een stuk groter is dan gemiddeld op dat punt in de zwangerschap. Maar vaak merkt de zwangere vrouw niet of nauwelijks dat er iets aan de hand is.
Mogelijke gevolgen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor zowel de moeder als het kind. Meestal verdwijnt de zwangerschapsdiabetes een paar dagen na de bevalling, maar de moeder heeft wel een verhoogde kans om ‘gewone’ diabetes te krijgen na de geboorte.
Zwangerschapsdiabetes heeft ook invloed op het kind. Zo is het risico op een voortijdige bevalling is groter en het kind heeft zelf ook grotere kans om later diabetes te ontwikkelen. Uit Deens onderzoek (American Diabetes Association, augustus 2009) blijkt dat kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een hoge bloedsuiker hadden, later meer kans hebben op overgewicht en hart- en vaatziekten. Dit is een bevestiging van de theorie dat de stofwisseling van het ongeboren kind deels bepaald wordt in de baarmoeder.
Behandeling
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes moeten een te hoge bloedsuiker vermijden door middel van een dieet. Dit dieet schrijft voor om de maaltijden meer over de dag te verspreiden en een beperkte hoeveelheid snelle suikers (zoals snoep), koolhydraten (brood, rijst, aardappels e.d.) en vet te nuttigen. Meestal is het dieet voldoende om de zwangerschapsdiabetes genoeg af te remmen. Zo niet, dan wordt tijdens de rest van de zwangerschap extra insuline toegediend.
Als je zwangerschapsdiabetes hebt of denkt dat je dit hebt, vraag er dan over bij de verloskundige.(suikerwijzer.nl)