Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Zwaar verkeer’ baart OW-minister zorgen

‘Zwaar verkeer’ baart OW-minister zorgen

PARAMARIBO — Het gros van de wegen in Suriname is niet ontworpen voor zware trucks. Dit bevestigt minister Riad Nurmohamed. Hij geeft toe dat “zwaar verkeer” een “groot zorgpunt” is. “Wij kunnen wel verkeersborden plaatsen, maar de handhaving zal er ook moeten zijn. Dat moet gebeuren vanuit het ministerie van Justitie en Politie”, stelt hij.

De bewindsman zegt dat deze kwestie weer op de agenda zal worden geplaatst voor de raad van ministers. “Op dit moment is het geen goede ontwikkeling en worden de wegen heel snel weer vernietigd hierdoor. Dat is een zorgpunt. Er moet nieuw beleid komen.”

Hoofduitvalswegen

Met de rehabilitatiewerkzaamheden op de kruising Kwattaweg/Washingtonstraat is maandag gestart. Nurmohamed spreekt van een rehabilitatieprogramma dat professioneel is voorbereid door de Wegenautoriteit. Vanwege de beperkte middelen geeft OW prioriteit aan hoofduitvalswegen waar het meeste verkeer over gaat.

Tot eind van het jaar zullen onder meer de Washingtonstraat, Kwattaweg, Johannes Mungrastraat, Gemenelandsweg en de Van ’t Hogerhuysstraat worden aangepakt. Ook de Gompertstraat, Saramaccastraat en de Sidodadiweg worden meegenomen in het traject.

Duurzame rehabilitatie

Nurmohamed maakt duidelijk dat er pas volgend jaar weer ruimte zal zijn voor een nieuwe set wegen. “En daarom heeft het ministerie ervoor gekozen om een groot deel van het budget te spenderen aan duurzame rehabilitatie”, aldus de bewindsman.

De werkzaamheden worden deels gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en uitgevoerd door de aannemingsbedrijven Baitali Group of Companies en Tjongalanga. Het toezicht is toevertrouwd aan de Wegenautoriteit. Deze heeft, na opmetingen, besloten alleen de nodige wegdelen aan te pakken, zoals in juli gebeurde bij de Lalla Rookhweg. “Daar zijn selectieve delen geasfalteerd. Dat is kostenbesparend, maar ook duurzaam”, meent Nurmohamed. Hij geeft aan dat deze wegen voor zeker tien jaar goed zullen blijven.

[Foto: CDS]