Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zonder investering geen verbetering voor ‘technisch failliete SWM’

Zonder investering geen verbetering voor ‘technisch failliete SWM’

Tekst en Beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Burgers van Houttuin, Vredenburg, Tout Lui Faut tot Leiding, Charlesburg en Paranam en nog vele andere buurten klagen al maanden over de slechte of ontbrekende waterdruk van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen schuift het niet onder stoelen of banken dat de SWM het behoorlijk moeilijk heeft en technisch failliet is.

De bewindsman is zich ervan bewust dat het een ‘groot probleem’ is dat veel huishoudens geen water uit de kraan krijgen. Het staatsbedrijf is niet in staat om met haar inkomsten uit de waterverkoop zelfstandig investeringen te plegen voor uitbreiding en vervanging van het netwerk.

Tarieven

Het bedrijf gaf in augustus tijdens een persconferentie ook al aan, dat behalve de gebrekkige financiële middelen er ook een vertraging in uitbreidingsinvesteringen zijn en achterstallig groot onderhoud. Maar ook de vele stroomonderbrekingen en een toenemende vraag naar water onder andere vanwege de extreme hitte, zijn enkele van de oorzaken die ervoor zorgen dat de service naar de klant niet optimaal kan geschieden.

“Uiterlijk januari 2026 moeten de tarieven marktconform zijn. Volgens de berekeningen bedraagt dat bedrag SRD 41,81 per kuub”

“Er is jaren niets gedaan aan vervangingsinvesteringen. Dat betekent dat de overheid zou moeten inkomen of dat de overheid de toestemming geeft om marktconforme tarieven te hanteren”, zei de minister voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers. Volgens hem hebben opeenvolgende regeringen er niet voor gekozen om de tarieven te verhogen omdat het politiek gezien geen populaire stap is.

“Deze regering heeft het besluit genomen, weliswaar met kleine stappen, om de watertarieven elke maand met SRD1,- aan te passen.” Uiterlijk januari 2026 moeten de tarieven marktconform zijn. Volgens de berekeningen bedraagt dat bedrag SRD 41,81 per kuub.

Zelfs in het centrum van Paramaribo is er een waterprobleem. De minister vertelde woensdag aan de aanwezige pers dat het personeel van zijn ministerie ook eerder naar huis gestuurd moest worden enkele dagen geleden, omdat er geen water was op het ministerie. Abiamofo vindt het jammer dat men voor een flesje water van 500 ml in de winkel al gauw SRD12,50 betaalt maar dat men voor 1000 liter water tot voor kort SRD10, – betaalde.

Waterdistributie

Volgens berekening van de SWM is er op dit moment acuut zeven miljoen US dollar nodig om het waterprobleem op te lossen. Vooral omdat er een aantal bron- en distributiepompen zijn uitgevallen. Vanwege de situatie is er een ander fenomeen ontstaan.

Burgers die verstoken zijn van drinkwater, kunnen bij de SWM of bij een andere particulier waterdistributiebedrijf water kopen die aan huis geleverd wordt met grote watertanks. Voor vier kuub moet men al gauw tussen de SRD800 en SRD1000 betalen.

Dat water blijft voor de meeste gezinnen nog geen week wat ervoor zorgt dat de burgers die het economisch al moeilijk hebben, een extra kostenpost hebben op hun maandelijks budget, terwijl de normale waterrekening van het waterbedrijf doorbetaald moet worden.