Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Zo’n dertig kinderen per jaar moeten een hartoperatie ondergaan’

‘Zo’n dertig kinderen per jaar moeten een hartoperatie ondergaan’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ongeveer 1 procent van alle kinderen die worden geboren in Suriname hebben een hartafwijking. Zo’n dertig kinderen moeten per jaar een hartoperatie ondergaan.” Dit vertelt kindercardioloog Amadu Juliana, die werkzaam is in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, aan de Ware Tijd.

Op 29 september was het Wereld Hart Dag, maar het lukte volgens de specialist niet om activiteiten te organiseren, omdat zijn team druk bezig is met de tweede kinder hartchirurgie missie vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daarbij zal onder anderen een baby van twee maanden worden geopereerd.

Op de website van UMCG zei kinderhartchirurg Ryan Accord, die de missie voor het tweede opeenvolgende jaar leidt, dat er “tien tot twaalf kinderen” zullen worden geopereerd. In 2022 waren het er zes. Accord’s team bestaat uit zestien personen, onder wie kinderhartchirurg Bram van Wijk van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De groep kwam op 21 september aan en keert maandag terug.

“Het is goed om te beseffen dat de meeste kinderen die zijn geopereerd daarna een normaal leven kunnen leiden. Laat het kind kind zijn”

Procedure

Juliana legt de krant uit dat het niet alleen financieel moeilijk is om kinderen uit te zenden naar het buitenland, maar dat het ook fijner is voor het kind als het dicht bij familie en vrienden kan worden geholpen. Daarom is de kinderhartmissie van hartchirurgen zeer welkom. Er is al twintig jaar een (medische) samenwerking tussen Suriname en Nederland, maar sinds twee jaar is de focus ook op hartchirurgie bij kinderen.

Na een voorbereiding worden de kinderen geselecteerd die in aanmerking komen voor een operatie. Dat zijn patiënten tussen twee maanden en zeventien jaar. “Afhankelijk van de aandoening van een kind en hoe ernstig het is, maken wij een lijst op voor de eerstvolgende hartmissie”, verklaart de kindercardioloog. Hij geeft aan dat er ook bij deze missie enkele spoedgevallen zijn binnengekomen, waarbij, als er een paar dagen langer zou zijn gewacht, dit minder goed kon zijn afgelopen.

Hij hoopt dat het mogelijk is om per jaar ten minste twee missies naar Suriname te kunnen krijgen, zodat een groot deel van de kinderen kan worden geholpen. Deze missie is tot stand gekomen door financiële middelen van de Staatsolie Foundation for Community Development. Juliana spreekt de wens uit dat er vanaf volgend jaar meer kan worden gedaan in het kader van preventie en vroege detectie van de hartafwijkingen.

Verworven hartafwijkingen

In Suriname worden er, in vergelijking met elders in de wereld, niet veel meer kinderen geboren met hartafwijkingen. Wat er wel is, zijn kinderen met zogenoemde ‘verworven hartafwijkingen’. “Dat zou kunnen zijn bij een acute reuma, waarbij na een keelinfectie het kind een reactie krijgt vanuit het lichaam zelf en de kleppen van het hart worden beschadigd. Het is een aandoening die vaak voorkomt in ontwikkelingslanden”, legt de arts uit.

Gaatjes in het hart zijn ook één van de meest voorkomende afwijkingen bij kindjes. “Gelukkig heeft een deel van de kinderen dat is geboren met een hartafwijking slechts medicatie nodig. Een klein deel moet door middel van een operatie worden geholpen.”

De kindercardioloog drukt ouders, van wie de kinderen een hartoperatie hebben ondergaan, op het hart om de kinderen bijvoorbeeld gewoon te laten spelen. “Het is goed om te beseffen dat de meeste kinderen die zijn geopereerd daarna een normaal leven kunnen leiden. Laat het kind kind zijn”, is de boodschap van de specialist.