Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zien is geloven

Zien is geloven

SERIEUS!? / Ivan Cairo

In het weekeinde lanceerde de regering een persbericht waarin werd meegedeeld dat de aanwezigheid van skalians op het stuwmeer zal worden afgebouwd. Volgens een brief van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aan zes goudproducenten – die samen 25 skalians hebben – mogen zij naar goud blijven zoeken, maar dan in een “afgebakend gebied”. Toen ik dit nieuws vernam liep ik naar de keuken, greep mijn container met zout en pakte daar een flinke schep uit. Niet een korreltje, een volle eetlepel. Trouwens de brief van NH is sinds oktober vorig jaar gestuurd naar de skalianhouders.

Volgens NH wordt het gedogen van de dredges per 22 juni, dus over pakweg vijf weken afgebouwd. Nu is het mij onduidelijk of de telling vanaf 22 juni begint of dat de skalians vanaf die datum hun pompen moeten stilleggen en verhuizen. En met een formulering als eventuele voortzetting van de activiteiten kan “onder strikte schriftelijke milieu, sociale en fiscale voorwaarden, in een specifiek vooraf afgebakend gebied”, kan je volgens mij alle kanten op. Als toetje bij het zoethoudertje meldt de overheid dat de skalians voortaan duidelijk gemarkeerd moeten zijn. De vraag is waar van het stuwmeer zal worden afgebakend? Zullen de voorwaarden aan de samenleving worden bekendgemaakt?

Al vanaf minister Dodson worden we voorgehouden dat skalians zullen worden verwijderd uit het stuwmeer en omgeving

Al vanaf minister Dodson worden we voorgehouden dat skalians zullen worden verwijderd uit het stuwmeer en omgeving. De praktijk heeft uitgewezen dat in plaats van vermindering van het aantal, er nu veel en veel meer daar opereren. Minstens 25 van deze stofzuigers zijn daar operationeel. In het parlement zijn herhaaldelijk vragen aan de regering gesteld over de namen achter de skalianbedrijven die in het stuwmeergebied en op de Marowijnerivier opereren. Wie zijn de eigenaars?

Terwijl de Surinaamse overheid, de regering, kennelijk niet over die informatie beschikt, schijnen de Franse autoriteiten wel dossiers hierover te hebben. Het laat zich raden waarom opeenvolgende regeringen geen openheid van zaken wensen te geven over de onregelmatigheden in de kleinschalige goudsector. Ik zal daarom mijn adem niet inhouden naar aanleiding van de informatie dat de skalians per 22 juni de motoren en zuiginstallaties zullen moeten hebben stilgelegd. Eerst zien, dan geloven.

ivancairo@yahoo.com