Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zeven woningen in één week in de as gelegd door gras- en vuilbrand

Zeven woningen in één week in de as gelegd door gras- en vuilbrand

PARAMARIBO — “Elke brand is er één teveel, maar brand is te voorkomen”, stelt adjunct-hoofdbrandmeester Olton Pinas in gesprek met de Communicatiedienst Suriname. Daarbij presenteerde hij de trieste balans van zeven woningen die binnen één week in de as zijn gelegd door een gras- of vuilbrand. “Wat je in jaren hebt opgebouwd, verlies je in een paar uur.”

De voorlichter van het Korps Brandweer Suriname (KBS) dringt er bij de gemeenschap op aan om informatie en tips van de brandweer ter harte te nemen. Ook wijst hij – met name door de droogte die momenteel heerst – op het gevaar van vuilbranden, die volgens hem “voor het gemak worden aangestoken omdat men op een snelle manier af wil van afval”.

“Brand is te voorkomen”

Maar, waarschuwt hij, “een vuilbrand kan al gauw overslaan naar een grasbrand, die vervolgens een woningbrand kan veroorzaken”. Pinas constateert landelijk een enorme stijging van het aantal gras- en vuilbranden in de afgelopen vier tot vijf weken. Zondag waren er zelfs twee honderd meldingen, waarbij alle brandweervoertuigen moesten uitrukken.

Hij benadrukt dat het verboden is vuil op het erf of langs de straat te verbranden. Rookontwikkeling kan het zicht van weggebruikers belemmeren, maar zorgt ook voor medische ongemakken. De voorlichter maakt duidelijk dat de brandweer niet stil zit en onder meer doet aan community safety, waarbij buurten en scholen worden bezocht.

Los van gras- en vuilbranden noemt hij als andere oorzaak van woningbranden kinderen die met vuur – aansteker of lucifer – spelen. Hij adviseert ouders daarom om in het uiterste geval aanstekers of lucifers mee te nemen wanneer ze uit huis gaan en ook geen kinderen te laten opletten op kinderen.