Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zeven onderwerpen waarover koppels het vaakst ruziën

Zeven onderwerpen waarover koppels het vaakst ruziën

Zelfs in de beste huwelijken wordt wel eens ruzie gemaakt.

De discussies, irritaties en woordenwisselingen gaan meestal over dezelfde thema’s. Deze onderwerpen vormen volgens relatietherapeuten een heikel punt:

Wat is er met ons seksleven gebeurd?

In het begin van een nieuwe relatie heeft men meestal meer seks. Vaak zorgt verliefdheid dan voor een sterke dosis hormonen en wil je elkaars lichaam ontdekken. Naarmate de relatie vordert en je met elkaar vertrouwd raakt, kan seks een steeds lagere prioriteit krijgen. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele verwijdering.

Zorg dat je tijd vrij maakt voor seks en creëer de juiste omstandigheden. Zin in seks kan je niet forceren of inplannen in je agenda. Wat je wel kan doen is de juiste context creëren, zodat die zin er gemakkelijker kan komen.

Misschien zijn jij en je partner het niet eens over hoe vaak jullie zouden willen vrijen. Als je meer of minder wil vrijen dan nu het geval is, kan er misschien ontevredenheid ontstaan. Om die ontevredenheid te voorkomen, is een eerste mogelijke stap daar als partners over te praten.

Wanneer krijgen we een baby?

In feite zou je als koppel voor het huwelijk of voordat je gaat samenwonen hierover moeten praten. Veel relaties stranden wanneer één van de twee in een relatie klaar is voor kinderen en de ander nog niet.

Een kind krijgen, is niet zomaar iets, maar voor het leven. Relatiedeskundigen raden daarom aan om tenminste een jaar samen te wonen, voordat de beslissing wordt genomen om een kind of kinderen te krijgen.
Relaties ervaren overigens vaak een dip bij de geboorte van een kind.

Bij het voortzetten van de relatie kunnen er twee beslissingen genomen worden. De partner met de kinderwens zal moeten wachten tot de ander er ook klaar voor is, of de kinderwens wordt in vervulling gebracht en men besluit een kind te verwekken.

Bij het uitstellen van de kinderwens zal deze wens altijd blijven doormodderen totdat de relatie in sommige gevallen barst en de partners uit elkaar gaan.

Grenzen stellen

Een lastige schoonmoeder, een broer waar het gewoon niet mee klikt, het is soms ingewikkeld om met elkaars familie om te gaan. Zeker als één partner van een erg hecht gezin komt en de ander niet zo veel contact heeft met zijn familie, kunnen er strubbelingen optreden.

En dan zijn er nog de traditionele vraagstukken: wanneer krijgen jullie kinderen? Bij wie worden de feestdagen gevierd en betrokkenheid van de familie bij de opvoeding van je kinderen.

Hoewel het belangrijk is om de relatie met de familie en of vrienden te koesteren, zal de relatie tussen koppels onder enorme druk komen te staan als de ene partner familie of vrienden meer prioriteit geeft.

Het is belangrijk dat koppels op elkaar leunen en steunen en veel minder op familie en of vrienden.

Huishouden

Een van de grootste redenen voor ruzies tussen partners is het huishouden: wie vaat doet, het huis schoonmaakt, kleren was of vouwt of het eten op tafel zet. Een onderzoek in 2016 in de VS laat zien dat 56% van getrouwde stellen verdeling van het huishoudelijk werk een belangrijke voorwaarde vindt voor een succesvol huwelijk.

Als het leeuwendeel van de taken rust op de schouders van een partner kan dat zorgen voor afkeer, frustratie, uitbarstingen en ruzies.

Ruzies over feestdagen

Een ander punt waarover koppels ruziën is hoe er invulling zal worden gegeven aan de feestdagen. Niemand is bereid een familietraditie of een of andere traditie zomaar op te geven, maar uiteindelijk zal je moeten opofferen als je een duurzame relatie wil.

Koppels moeten beseffen dat wanneer ze getrouwd zijn, zij een eigen familie hebben gecreëerd. Je partner komt op de eerste plaats en daarna familie en vrienden. Men zou bijvoorbeeld dit jaar de kerstdagen bij de familie van de vrouw kunnen doorbrengen en volgend jaar bij de familie van de man.

Inrichting van jullie huis

Een huis inrichten is moeilijk, een huis inrichten met twee is vaak nog moeilijker. Logisch dat jullie wensen verschillen, jullie zijn twee verschillende mensen. Schrijf op wat je wil en begin te dromen. Durf dingen combineren. Een relatie is geven en nemen.

Geld

Het blijft een heikel punt in haast alle relaties en levert regelmatig ruzie op. Niet alleen over hoevéél geld er wordt uitgegeven is onenigheid, maar vooral de manier waaróp.

Vooral stellen die moeite hebben met rondkomen, of die geldzaken in het algemeen lastig vinden, hebben vaker ruzie. Ook blijkt vaak ook pas na het huwelijk hoeveel geld de ene heeft of hoeveel schulden de andere heeft.

Het is daarom belangrijk dat koppels dit alles vooraf bespreken en onderling afspraken maken over uitgaven, bijvoorbeeld over wie wat betaalt en hoeveel er gespaard wordt. Transparantie en eerlijkheid zijn daarbij heel erg belangrijk.

Het bericht Zeven onderwerpen waarover koppels het vaakst ruziën verscheen eerst op GFC Nieuws.