Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Zelfmoordrisico mogelijk te meten in bloed’

‘Zelfmoordrisico mogelijk te meten in bloed’

Als mensen suïcidale neigingen hebben, is dat mogelijk deels af te lezen aan specifieke stoffen in hun bloed. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Zelfmoordneigingen zijn tot op zekere hoogte te meten aan de hand van zes ‘biomarkers’ in het bloed van mensen. Deze stoffen worden in relatief grote hoeveelheden aangemaakt bij personen met suïcidale gedachten.

Vooral een eiwit dat wordt geproduceerd door een gen met de naam SAT1 zou een voorspellende waarde hebben als het gaat om suïcidale neigingen.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Indiana in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door het bloed van negen proefpersonen met een bipolaire stoornis regelmatig te analyseren. De patiënten hadden gedurende het onderzoek af en toe last van zelfmoordneigingen, maar in sommige periodes hadden ze helemaal geen suïcidale gedachten.

De wetenschappers vonden een verband tussen de zes biomarkers en de periodes waarin de proefpersonen sterke zelfmoordneigingen hadden. Suïcidale neigingen zorgen waarschijnlijk voor stress op celniveau, waardoor productie van deze specifieke stoffen mogelijk wordt versterkt.

Vooral het gen SAT1 maakte meer eiwit aan als de deelnemers suïcidale gedachten hadden. “Deze stof stak met kop en schouders boven de rest uit”, verklaart hoofdonderzoeker Alexander Niculescu op Nature News.

Door het geringe aantal geschikte proefpersonen dat de wetenschappers konden vinden, kunnen er nog geen definitieve conclusies uit de studie worden getrokken. Ook is het gevonden verband tussen de biomarkers en zelfmoordneigingen nog niet sterk genoeg om in de praktijk te gebruiken.

Uiteindelijk slaagden de wetenschappers er wel in om met 65 tot 80 procent zekerheid te voorspellen welke mensen uit een groep van 80 psychiatrische patiënten innen afzienbare tijd met suïcidale klachten zouden worden opgenomen. Dat deden de onderzoekers op basis van zowel bloedwaardes als andere patiëntinformatie.

Volgens Niculescu suggereert dit resultaat dat bloedtesten in de toekomst kunnen worden gebruikt bij het in kaart brengen van zelfmoordneigingen bij psychiatrische patiënten. “Suïcide is niet alleen gerelateerd aan mentale ziektes”, zegt hij. “Het is een veel complexer soort gedrag.”

(nu.nl)


Posted

in

by