Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zangeres Heliante Poeder: ‘In Suriname gaat het met names and faces!’

Zangeres Heliante Poeder: ‘In Suriname gaat het met names and faces!’

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Als men je niet kent of nooit iets van je gehoord heeft of men mag je niet, kom je niet aan bod. Sommige artiesten boycotten collega’s en dat is jammer en niet leuk. Het moet anders in de muziekwereld. We moeten elkaar motiveren”, zegt zangeres Heliante Poeder die al jaren meedraait in de branche.

Poeder, wier naam synoniem is geworden met Suripop-songs zoals ‘Seygi Kondre‘ en ‘Mi Dushi‘, heeft ook het Peace Scholieren Songfestival verrijkt met haar talent. Ze vormt met zangers Arifin Djahari en Winston Echteld het dynamische trio ‘Crush’ , dat optreedt in diverse gelegenheden, waaronder Hotel Torarica en op feestjes.

Succcesnummers

Hoewel Poeder vindt dat de omstandigheden niet altijd perfect zijn, blijft ze vastberaden om haar passie te delen. In gesprek met de krant noemt ze als een van de hoogtepunten in haar muziekcarrière het optreden in 2009 in Guyana, bij de Surinaamse ambassadeur.

“Haar talent bloeide onder de zorgzame begeleiding van Juf Triesie, die nu in België woont”

Haar repertoire, dat zowel Surinaamse als Engelstalige nummers omvat, raakte het publiek diep. Spontane ontmoetingen op straat met fans zijn voor haar een bevestiging van de impact die haar muziek heeft op mensen. Reeds als kind zong ze thuis en vervolgens deed ze mee aan een zangwedstrijd op school, waar ze als tweede eindigde.

Een onderwijzeres, Verginia Triesie, herkende haar potentieel en moedigde haar aan om deel te nemen. “Het was een mooie en leerrijke periode. Ik kwam altijd in de finale tijdens het songfestival. Eén keer eindigde ik op de derde plaats.”

Poeder deed ook mee aan de talentenshow RP’S Hotvoice mix van jongerenzender RP The Hot One en eindigde op de vierde plaats. Zij is de winnares van de talentenshow PopSterr en heeft toen een single ‘Who do you think you are’ uitgebracht. 

Ze maakte ook deel uit van diverse muziekgroepen waaronder Big By Nature, EMF van Clarence Amatmoekrie, ED & Friends en Xtenzz. “Met Big By Nature ben ik naar Brazilië, Miami en Frans-Guyana geweest.” Haar talent bloeide onder de zorgzame begeleiding van Juf Triesie, die nu in België woont.

“Haar boodschap van saamhorigheid en waardering voor mede-artiesten is een welkome herinnering aan de kracht van muziek om mensen samen te brengen, ongeacht hun achtergrond

Passie

De invloed van haar tante, Suzie Poeder, in de jaren zestig en zeventig als zangeres is duidelijk voelbaar in haar muzikaal erfgoed. Suzie Poeder, bekend van de hit ‘Nelis joe lati adjen (Nelis, Nelis)’, was een opmerkelijke figuur in die tijd. Ze speelde zelfs in het tienerbandje ‘The Devils’, met de getalenteerde Glenn Gaddum als toetsenist.

Voor Heliante Poeder is zingen en optreden meer dan alleen een beroep; het is een levenslange passie. Ze blijft enthousiast over het delen van haar muzikale kunst en waardeert de connectie met haar publiek.

De zangeres benadrukt echter ook het belang van waardering voor artiesten door hen te betalen voor hun werk, aangezien dit helpt om de muziekindustrie te ondersteunen en te laten bloeien. Met een repertoire dat Motown-liedjes, soul, merengue, salsa en meer omvat, blijft Poeder een veelbelovende zangeres in de Surinaamse muziekscene.

Haar boodschap van saamhorigheid en waardering voor mede-artiesten is een welkome herinnering aan de kracht van muziek om mensen samen te brengen, ongeacht hun achtergrond.