Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zangeres Gracia Thompson: ‘Als het leven je citroenen geeft, maak er dan sap van’

Zangeres Gracia Thompson: ‘Als het leven je citroenen geeft, maak er dan sap van’

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Door mijn sterke overlevingsdrang, mijn entrepreneurs instincten en creativiteit heb ik altijd als motto gehad: ‘Als het leven je citroenen geeft, maak er dan sap van!’ Op die manier ben ik mij weer gaan storten op het ontwerpen!” Zangeres Gracia Thompson heeft haar oude passie weer opgepakt. Deze keer gaat zij zich toeleggen op het ontwerpen en vervaardigen van accessoires, zoals tassen, hoeden en sieraden.

Thompson vertelt aan de Ware Tijd dat toen ze jaren geleden remigreerde naar Suriname, ze vanwege drukke bezigheden, waaronder studie, het ontwerpen had laten liggen. Echter, dat betekende niet dat ze stil zat. “Ik rolde op de één of andere manier ook in de catering business – een skill die ik van wijlen mijn oma Carolina Kenton-Herboldt heb meegekregen – totdat die Covid-19-periode daar roet in het eten kwam gooien!”

“Ik richt mij niet alleen op de Surinaamse markt, maar ook daar buiten”

Thompson opereert onder de naam GM Designs. Als fashion designer wil ze zich onderscheiden van de rest door steeds met unieke modellen op de markt te komen. Daarbij neemt ze sowieso de internationale trends mee. “Elke seizoen is anders. Ik stop sommige dingen voor een poos weg als het voor die bepaalde tijd niet of nauwelijks werkt, om ze vervolgens weer naar boven te halen wanneer de gelegenheid zich daartoe aanbiedt.”

(lees verder onder de foto)

Interesse

De GM in haar merknaam staat voor ‘Grace Marilyn’, haar voornamen. Haar streven is erop gericht om steeds weer een stukje van zichzelf weer te geven in elk ontwerp: stijl, klasse, maar toch met een tikkeltje eenvoud. Thompson ziet een goede toekomst in het ontwerpen. “Ik richt mij niet alleen op de Surinaamse markt, maar ook daar buiten.”

Haar interesse voor ontwerpen werd van kinds af al opgewekt. “Mijn oma was een gediplomeerde modiste. Zij vervaardigde bijna al onze kleding en had een goede klantenkring. Ik zat op elk vrij moment naast haar, terwijl zij bezig was op haar naaimachine en volgde elk klein detail op de voet. Al gauw mocht ik meehelpen met borduren, knopen, haken, drukkers bevestigen. Zo leerde ik de basic skills. Mijn eigen poppen werden elke week opnieuw ge-dressed met kleding die ik uit oude sokken en resten stof maakte.”

Thompson heeft nooit iets gedaan met die vaardigheden, totdat ze in 2003 emigreerde naar de Verenigde Staten (VS). Tijdens de recessie in dat land is ze zich weer gaan storten op handvaardigheden. “Ik begon, naast mijn baan, een haakbusiness en verkocht mijn producten aan vrienden, kennissen, mensen van de kerk waar ik zat en via Etsy (een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten, … red.). Daar heb ik aardig wat mee verdiend.” De zangeres heeft zeven jaar in de VS gewoond, voordat ze zich in 2010 weer in Suriname vestigde.

Suripop en South South West

Thompson, die bij velen bekend is als zangeres van South South West en vertolkster van de Suripop-songs ‘Ley Mofo Nelis’, ‘Kasaba’ en ‘Te Neti Fadon’, zegt het zingen nooit achter zich te hebben gelaten. “Ook hier geldt, ‘ik stop nergens mee’. Komt er een goede, leuke show, dan kan je mij zomaar weer eens op de planken zien”, meent ze.

Thompson maakte van 1992 tot en met 2000 deel uit van South South West. “We hebben samen heel wat leuke memories gecreëerd; geweldige tours gehad en veel buitenlandse collega’s ontmoet. South South West was gewoon family. We staan allemaal nog met elkaar in contact via social media.”