Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zangeres en coach Andrea Rickets begint eigen koor

Zangeres en coach Andrea Rickets begint eigen koor

Teskt Steven Seedo

Beeld privécollectie

PARAMARIBO — “Het wordt een koor voor leerlingen van Rising Above Vocal Coaching en geïnteresseerden waar men de aangeleerde zangtechnieken, naast harmonieën, in de praktijk kan brengen. Uiteindelijk zullen we ook optreden bij speciale aangelegenheden.” De Surinaams-Nederlandse gospelzangeres en zangcoach Andrea Rickets (49) start in het nieuwe jaar – op veler verzoek zegt ze – met een eigen koor: Rising Above Choir.

Rickets, die in de Nederlandse stad Almere woont, heeft een eigen vocal coaching instituut, Rising Above Vocal Coaching, boogt op ruim dertig jaar ervaring als zangeres en is al enkele jaren gecertificeerd vocal educator. Haar voornaamste doel is om coachingstechnieken over te dragen aan anderen en haar Legacy Studio’s uit te breiden, zodat haar nalatenschap in de muziekwereld blijft voortbestaan.

Ze draait samen met haar twee zonen – Jemiah (de oudste) en Djürré – de eigen studio, waar er naast muziekproducties zang- en pianolessen worden verzorgd. “Ik ben supertrots op ze. Jemiah is toetsenist en pianoleraar en Djürré is producer en rapper.” De jongste, wiens artiestennaam Sincoo is, zit op de Herman Brood Muziek Academie, volgens zijn moeder de beste mbo van Nederland voor een opleiding in de muziekindustrie.

Levensstijl

Gospel is voor Rickets geen genre, maar een levensstijl. “Gospel betekent de goede boodschap van Jezus. Ik geloof dat de boodschapper een vertegenwoordigende rol heeft. Je moet mensen niet brengen waar jezelf niet bent geweest.”

Ze verklapt dat ze eigenlijk nooit vocal coach wilde worden, maar dat ze erin is gerold. “Ik wilde advocaat worden. Maar toen bleek dat ik meer dan alleen praten kon met mijn stem – ik kon mensen tot ontroering brengen als ik zong – sloeg ik een ander pad op.”

Ze zegt dat ze bruggen heeft kunnen bouwen door het uitwisselen van gedachten en ervaringen, dat ze troost biedt middels liederen en ook liefdesboodschappen overbrengt. “Ik leef mijn passie. Maar ook jouw passie kan grote invloed hebben op wat je later in je leven kunt doen”, is haar boodschap.

‘Oude’ en ‘nieuwe’ muziek

De gospelzangeres en vocal coach vindt de muziek van vroeger het mooist. “Ik kan genieten van oude muziekstijlen, maar bewonder ook wel wat jongeren nu doen met de digitale technologie.” Ze sluit daarom niemand uit en vindt samenwerken met jongeren, stijlen en innovatie essentieel.

“Iedereen doet de singi boskopu, maar ik breng meer dan een lied of odo, ik breng een zegen van de almachtige”

Rickets: “Tijdens de lessen besteed ik aandacht aan ademhaling, houding, stemkleur, gehoor, klank en toonvast zingen, articulatie en dynamiek. Jij bepaalt de stijl waarin jij wil gaan schitteren met jouw stem en ik zal jou coachen en adviezen geven hoe dit zo goed mogelijk te doen.”

Zingende zegening

Ze benadrukt dat het nooit te laat is om zanglessen te nemen en te ontdekken hoeveel plezier zingen geeft. De zangeres coacht ook koorleden en voorzangers van aanbiddingsteams. “Bij hen ligt het geloof centraal en combineren wij dit met vaardigheid”, legt ze uit. Rickets vertelt dat ze het zingen en coachen van kerkteams over het jaar uitzet. “Als ik niet zing dan coach ik of omgekeerd.”

Verder geeft ze zingende zegeningen op onder meer verjaardagen en bruiloften. De zangeres verduidelijkt dat ze geen zingende boodschap brengt. “Iedereen doet de singi boskopu, maar ik breng meer dan een lied of odo, ik breng een zegen van de almachtige. Het zijn dus zingende zegeningen met gospelliedjes gebaseerd op degene om wie het gaat met een woord van zegen en leven.” Dat doet ze intussen al drie jaar.