Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yvano bezingt traditionele marronvrouw

Yvano bezingt traditionele marronvrouw

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — ‘Femme Traditionelle’ is een nummer dat uit het leven is gegrepen, met een boodschap voor iedereen, maar in het bijzonder voor de binnenlandbewoners om hun traditie en gewoonten te koesteren. De titel betekent letterlijk ’traditionele vrouw’ en verwijst in dit nummer naar de vrouw die de marroncultuur op een waardige manier uitdraagt.

“Ik wil laten zien dat wij een rijke cultuur hebben”, vertelt zanger Yvano aan de Ware Tijd. “Onze gewoonten moeten worden overgedragen aan de volgende generaties.” Hij benadrukt verder dat naast de gewoonten, het van belang is om de rijke kookkunst naar voren te brengen. “Onze identiteit, eetgewoonten, taal en keuken mogen nimmer verloren gaan.”

“Ik wil laten zien dat wij een rijke cultuur hebben”

De single is gestoken in een Afro-pop jasje. In de videoclip wordt een dag uit het leven van een marronvrouw uitgebeeld. “We laten zien hoe een marronvrouw van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat tal van bezigheden heeft.” Hij hoopt dat zijn nieuwste nummer in de smaak valt.

Yvano is in Frans-Guyana geboren, maar heeft Surinaamse roots. Mede daardoor komen in zijn liederen vaak Aucaanse woorden voor. Met ‘Femme Traditionelle’ is dat niet anders. Het nummer is een combinatie van Frans met een Aucaans refrein, een vrolijke eigen song.

De talentvolle artiest heeft kortgeleden een contract getekend met Universal Music Africa en Virgin Music Afrika, voor wie hij regelmatig nieuwe nummers zal produceren. Yvano is ook van plan meer optredens te geven in Europa. Hij belooft zijn uiterste best te doen om Suriname, voor wie zijn liefde altijd zal bestaan, aan te doen voor shows.