Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » YouTubekanaal ‘Stukaderen in Nederland’ voorziet in behoefte

YouTubekanaal ‘Stukaderen in Nederland’ voorziet in behoefte

door Steven Seedo

PARAMARIBO — Het YouTubekanaal ‘Stukaderen in Nederland’ dat Fariel Soeleiman begin vorig jaar begon is in de smaak gevallen. “Ik krijg wekelijks – gelukkig niet dagelijks – berichten van Surinamers die advies willen over specifieke onderwerpen nadat ze naar mijn video’s hebben gekeken”, vertelt ze. 

“Ik informeer ze graag en, als nodig, verwijs ik ze door naar de juiste instantie of afdeling van hun opleiding”, vult ze aan. Met haar YouTubekanaal wil Soeleiman een centrale plek creëren met algemene informatie voor Surinaamse studenten die graag in Nederland willen studeren.

“Ik moest dus bijna alles zelf uitzoeken en dat ging niet altijd even soepel. Pas later bleek dat ik absoluut niet de enige was met deze struggles”

“Toen ik in 2016 verhuisde naar Nederland om verder te studeren, kon ik maar weinig algemene informatie vinden over de procedure. Ook ervaringen van andere Surinamers die hetzelfde pad hebben bewandeld, waren lastig te vinden. Meestal was het dan een tante die 30 jaar geleden die ervaring heeft meegemaakt of een verre nicht die je nauwelijks kent en totaal iets anders studeert dan jij.”

Soeleiman zegt aan de Ware Tijd dat de informatie die ze wel kon vinden, meestal ook nog eens in het Engels was, want Surinaamse studenten in Nederland vallen onder de categorie ‘international students’ en die praten 9 van de 10 keer natuurlijk Engels. “Ik moest dus bijna alles zelf uitzoeken en dat ging niet altijd even soepel. Pas later bleek dat ik absoluut niet de enige was met deze struggles.”

Ze is sinds juli officiële partner van SuConnect.nl, het platform voor jongeren die in Nederland willen gaan studeren. In dat kader geeft Soeleiman op 22 september een masterclass aan de Surinaamse studenten, die net zijn gestart met hun opleiding in Nederland. De masterclass vindt plaats in Café Dox, Rotterdam.

Soeleiman, bij velen bekend als ex-toetsenist van de vrouwenrockgroep LipsStick, woont al 6 jaar in Nederland. Ze is vorig jaar augustus afgestudeerd als muziekwetenschapper.

In verband met de introductie van audiodescriptie en de lancering van de app Earcatch, een project van haar werkgever stichting Audiovisuele Toegankelijkheid, was ze maart in Siriname. De doelgroep voor dit project zijn mensen met een visuele beperking.