Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yelyco runner-up in Boa Vista-volleybaltoernooi

Yelyco runner-up in Boa Vista-volleybaltoernooi

Tekst en beeld John Zaalman

BOA VISTA — Yelyco is in Boa Vista, Brazilië runner-up geworden in de Tabela da Copa Internacional ‘George Sterfson Barros’ 2023. In de vrouwenvolleybalfinale van zondagmiddag in Ginásio Hélio Campos werd het loodje in vier sets gelegd tegen de lokale club U23-Roraima: 25-14, 21-25, 13-25, 21-25.

In de openingsset van de eindstrijd werd een enthousiaste start al gauw omgezet in een 25-14 triomf. De lokale club veerde als herboren terug en bracht de setstand na een 25-21 zege in evenwicht.

Verdy Getrouw schreef het verlies van de tweede set toe aan een verkeerde wissel. “Ik had Chagnaz (Fränkel, … red.) op positie één moeten laten beginnen. Dat was mijn fout”, stelde de oefenmeester van Yelyco tegenover de Ware Tijd.

In de derde periode leek zijn ploeg geen puf meer te hebben. Los van dat de pass op een gegeven moment kwam weg te vallen, liet de aanval te wensen over. In de vierde set werd weer karakter getoond, maar uiteindelijk bezweek de Surinaamse kampioen toch.

Vergissing

“Ik heb in de vierde set een vergissing gemaakt door Zefanya Sporkslede in te brengen. Ze was totaal niet in die game. Vermoeidheid heeft ook een rol gespeeld. De vijfsetter tegen Adulto Roraima heeft haar tol geëist”, meende Getrouw.

Hij haalde verder aan dat het team ook laat was gaan slapen en dat hij na het verlies ietwat teleurgesteld was. “Het is wel een goede ervaring geweest. Alleen moeten de jonge speelsters nog gaan beseffen dat het geen vakantie is maar tijd om te spelen. Ik hoop dat ze voor een volgend toernooi rijper zijn om te spelen, omdat ik hier heb gemerkt dat ze de vibe om ingezet te worden nog niet hebben.”

Getrouw: “Ik gun de jonge pupillen de tijd om te groeien, maar het verlies is aan mij te wijten gelet op mijn verkeerde opstelling in de tweede set en de wissel in de vierde. Ik had moeten inzien dat ik dat niet had moeten doen.”

Mentale klap

Fränkel bekende dat het energiegehalte na het enthousiasme van de eerste set gaandeweg was komen weg te vallen. “Along the way heeft de vijfsetter zijn tol geëist en het laat slapen. Dat alles en de hitte in de hal zorgde ervoor dat het op gegeven moment niet meer lukte”, gaf de captain toe. “We wilden wel, maar ons lichaam wilde niet meer gekoppeld met frustratie. Jammer maar ik ben tevreden en trots dat we ondanks alles toch een heel goed toernooi hebben gedraaid. De hele rit was een mentale klap en vermoeiend.”

De aanvoerster was ready voor revanche aangezien de kampioen op de openingsdag ook al in vier sets triomfeerde. “Petje af voor U23-Roraima. We hebben een heel jong team en hebben bewezen dat we tegenstand hebben kunnen bieden tegen teams uit een land als Brazilië dat bekend staat om de volleyballerij”, aldus Fränkel. Roraima boekte dubbel succes; ook de mannen wonnen in de eindstrijd. Amazonas werd met 25-22, 18-25, 25-27, 25-19, 15-12 verslagen.

Geen ontbijt

De organisatie had Yelyco geen finaleplek gegund. Nog vóór de halvefinalepartij van zaterdagavond tegen Adulto Roraima (3-2) werd de Surinaamse kampioen erop geattendeerd dat ze zondagmorgen negen uur zou worden afgehaald om aan de terugreis naar Suriname te beginnen. Echter, Yelyco liet de organisatie verstomd staan.

Op de laatste wedstrijddag betraden de speelsters van Yelyco zonder te eten het speelveld daar de organisatie zich voor de zoveelste keer van haar slechte zijde liet zien. Er werd niet voor ontbijt gezorgd.

Yelyco heeft ondanks de ’tegenwerking’ toch de finale gehaald en werd uiteindelijk tweede in de vrouwenklasse.