Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yelyco nog in race in Boa Vista, Livo exit

Yelyco nog in race in Boa Vista, Livo exit

Tekst en beeld John Zaalman

BOA VISTA — Yelyco heeft zijn deelname in de Tabela da Copa Internacional ‘George Sterfson Barros’ 2023 in Boa Vista, Brazilië verlengd door het Guyanese vrouwenvolleybalteam uit Demerara zaterdagmiddag in Ginásio Hélio Campos met 3-0 (25-7, 25-13, 25-9) op zijn broek te geven. Voor Livo daarentegen kwam er zaterdag een einde aan het toernooi nadat de lokale vereniging Adulto Roraima de Surinaamse mannenploeg in straight sets (25-16, 25-19, 25-22) terugwees.

Berbice was helemaal geen match voor Yelyco. “Het wordt nu do or die voor ons”, zei Verdy Getrouw na de makkelijke triomf tegen de Ware Tijd. Zijn ploeg treft zaterdagavond Roraima of Amazonas, beide uit Brazilië. “Het maakt niet uit wie we tegenkomen. We moeten gewoon winnen om door te stomen. Mijn speelsters gaan na veertig uren rijden, slecht eten, slechte sanitaire voorzieningen alle energie erin proberen te stoppen om één van de Braziliaanse ploegen te verslaan.”

Karakter

Pascual Zeegelaar meende dat Livo ten opzichte van de eerste wedstrijd (0-3 tegen Demerara, … red.) beter spel heeft geleverd tegen de Brazilianen. De opdrachten werden beter uitgevoerd en “we hebben geleerd uit onze fouten van de openingswedstrijd”.

De coach heeft haast iedereen ingezet. “De spelers hebben zich vandaag bewezen en als team gespeeld.” ‘Pasje’ gelooft dat de laatste opstelling de beste in het toernooi is geweest.

Gianni Ritfeld, die in het nieuwe seizoen debuteert bij Livo, scoorde in de derde set vijf aces op rij en bracht de Surinaamse club op 20-18. Echter, het aanvalsgeweld en de technische acties van de Brazilianen brachten de doorslag. “We hebben in ieder geval karakter getoond en de opponent laten merken dat we kunnen volleyballen. We hebben respect van ze afgedwongen”, stelt de oefenmeester.

Hij zag een overwinning in de derde set erin zitten. “We hebben elkaar in deze partij positief gemotiveerd en laten merken dat het in ons zit om op dit niveau te spelen”, aldus Zeegelaar.

Protest

Livo tekende vóór aanvang van de partij protest aan nadat de Surinaamse club de dupe werd van het laat arriveren van Adulto Roraima. Livo was al een uur vóór aanvang van het duel in Ginásio Hélio Campos. Naarmate het tijdstip vorderde, maakte de ploeg zich klaar en liep het speelveld op.

Nadat Adulto Roraima de accommodatie binnenstapte, werd door de wedstrijdleiding besloten dat ploegen niet meer mochten opwarmen en inslaan. Zeegelaar wees haar erop dat Suriname niet het gelag moest betalen voor de late komst van de thuisploeg.

“Protocolair mag niet meer opgewarmd en ingeslagen worden”, vond Wenzley Martins van de Braziliaanse organisatie. “Livo was al in de hal, maar bleef op de tribunes zitten. Het veld was de hele tijd vrij dus konden ze al opwarmen.” Zeegelaar counterde door te stellen dat er moest wordt gefloten. “Je kan niet zomaar op het veld.”

Hoewel Martins niets over late komst van Adulto Roraima wilde horen, bleef Zeegelaar op zijn standpunt om op te warmen. Uiteindelijk deed de organisatie water in de wijn.

Libero Gianni Peneux (14) redt de bal voor Livo tegen Adulto Roraima uit Brazilië.