Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yelyco en Livo eerste finalisten volleybal play-offs

Yelyco en Livo eerste finalisten volleybal play-offs

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Yelyco en Livo hebben hun favorietenstatus waargemaakt. Beide ploegen plaatsten zich zaterdagavond als eerste voor de finales in respectievelijk de vrouwen en mannenhoofdklasse van de Surinaamse Volleybalbond. 

Yellow Birds (25-22, 25-18, 22-25, 25-11) en de Scholen Volleybalvereniging (25-17, 25-23, 19-25, 25-23) werden niet alleen in viersets geklopt, maar ook uit de halve finaleseries ‘gesweept’. Het goed opgekomen publiek in de Lyco1-hal genoot zienderogen van beide duels. Zowel de  Gele Vogels als SVV verkochten hun huid duur.

“We zijn niet ontevreden over het seizoen. We zijn van punt nul tot de play-offs doorgedrongen”

Victor Lesperans, Yellow Birds-coach

Respect

Yelyco won de openingsset na een ongelukkige fout vanachter de serveerlijn van Cindy-Jane Joval-Vianen van Yellow Birds. Onder meer de gezusters Sharon en Shaniva Balkaran, Janice Antonius en Tanisha Linkers hadden een vinger in de pap in de tweede setzege. Melissa Simon, Joval-Vianen, die Shaniva Balkaran twee keren achtereen bij het net pareerde, en captain Johnelle Jameson waren verantwoordelijk voor de triomf van Yellow Birds in het derde spelbedrijf. 

Echter, de verdedigend kampioen maakte aan alle illusies van de opponent een eind door de vierde periode zonder moeite in haar voordeel te beslechten. Verdy Getrouw was blij dat Yellow Birds een set van zijn team afsnoepte.

 “Ik had een hekel eraan dat mijn speelsters deden alsof er een stelletje nietsnutters aan de andere kant van het net stonden”, merkte de coach van Yelyco na afloop op tegen de Ware Tijd. “Je moet ten alle tijden respect opbrengen voor je tegenstander. De setnederlaag zorgde in ieder geval ervoor dat we weer met beide benen op de grond stonden.”

Hij wacht nu op de andere finalist, die moet komen uit de serie tussen semikampioen Gideon en Condor (1-0). “Het kan in die serie beide kanten op. Wij zijn in ieder geval wachtende”, aldus Getrouw.

Collega Victor Lesperans liet optekenen dat Yellow Birds haar sportieve plicht zoals beloofd heeft vervuld. “We hebben de eerste set dankzij servefouten verloren en in de tweede lag concentratieverlies daar ten grondslag aan. In de derde hadden de speelsters zin en in de vierde had de tegenpartij meer geluk. We zijn niet ontevreden over het seizoen. We zijn van punt nul tot de play-offs doorgedrongen.”

Eind goed al goed

SVV liet Livo in vergelijking tot de eerste ontmoeting deze keer tot het uiterste gaan. Alleen de openingsset kon gerekend worden tot een ‘makkelijke triomf’. Aanvoerder Meson Anakaba, Jonovãn Wijngaarde, Duncan Hiwat en Anfernee Lee-A-Leong bezorgden de titelpretend daarna koppijn. 

Libero Roberto Benschop verrichtte daarnaast ook baanbrekend werk in de verdediging. Hoewel SVV de tweede set voor een groot deel dirigeerde, moest deze toch aan de opponent overgelaten worden na een ongelukkige double bij 23-23 van Faiq Lobo. David Pinas bezegelde de setwinst voor Livo daarna uit een joeker.

Libero Roberto Benschop vangt de bal al vallend voor SVV tegen Livo.

De jonge ploeg van SVV gaf de toeschouwers in de daaropvolgende periode reden tot feesten. De naar wat later enige setwinst werd een feit nadat Livo-aanvaller Zefanio Breinburg een fout bij het net beging: 25-19 SVV. In de vierde stond Livo op setpoint: 24-22. Lobo hield de spanning erin door 24-23 te maken. Terwijl velen zich opmaakten voor een mogelijke 24-24 stand, kon Anakaba door de grond zakken toen hij zijn serve daarna in het net sloeg wat het einde van de wedstrijd betekende.

Onder andere Breinburg, aanvoerder Joshua Dwarkasing, Ethan Asimia, Dean Kasdi en Pinas waren verantwoordelijk voor de triomf van Livo. Lionel Nabibaks was de mening toegedaan dat de pass van zijn ploeg op bepaalde momenten wegviel. “Maar eind goed al goed. We wachten nu op de andere finalist”, aldus de Livo-coach.       

Claudius Straal gaf toe dat het niet kunnen beschikken over Brendan Hiwat het ietwat moeilijk maakte voor zijn team en Siryan Meijer daardoor genoodzaakt was de hele play-offs als enige setter in te zetten. “De jongens zijn jong en hebben hun best gedaan. Het is toch een prestatie om vanuit de eerste klasse te promoveren en in de hoofdklasse play-offs gelijk wat tegenstand te bieden. Het was leerrijk”, aldus de SVV-oefenmeester.