Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yelyco dwingt beslissingswedstrijd af van Yellow Birds

Yelyco dwingt beslissingswedstrijd af van Yellow Birds

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO —Yelyco heeft haar seizoen in de mannenhoofdklasse play-offs van de Surinaamse Volleybalbond levend gehouden. De verdedigend kampioen dwong woensdagavond een beslissingswedstrijd af van Yellow Birds door de tweede halve finaleontmoeting in viersets (25-22, 17-25, 25-21, 25-21) te winnen.

Game 3 wordt vrijdagavond negen uur afgewerkt in de Ismay van Wilgen Sporthal. Twee uren daarvoor treffen titelverdediger Yelyco en Gideon elkaar in de eerste vrouwenfinale. Yelyco plaatste zich zaterdag middels een clean sweep op Yellow Birds, terwijl Gideon haar plek in de eindstrijd woensdagavond eveneens middels een 2-0 seriewinst op Condor veilig stelde..

Ommekeer

Het redelijk goed opgekomen publiek genoot net als in game 1 ook deze keer van enerverende partijen. Vermeldenswaard was dat Antoine Vliet deze keer niet als libero werd ingezet bij de mannenkampioen, maar als aanvaller opereerde. 

“Als we met ons verstand blijven spelen dan komen we bovenop”

Fernando Rigters, Yellow Birds-coach

Nadat ploegen de eerste twee sets van elkaar afsnoepten, brachten de wissels in de derde set van Diëgo Heijns en Adyante Akiemboto bij Yelyco voor Casey Foe-A-Man en Marcel Krak de ommekeer. Yelyco nam een 2-1 voorsprong nadat Tariq Bakboord, die een goede game draaide voor de Gele Vogels, een serve uit het veld joeg. 

In de vierde set bracht captain Furgil Ong-A-Fat de kampioen eerst op set-point voordat het deze periode weer eens na een misser van Bakboord op het eind cadeau kreeg. “Die twee wissels zijn echt bepalend geweest”, liet Verdy Getrouw na afloop aan de Ware Tijd weten. “Yellow Birds had duidelijk problemen.”

De successencoach was opgelucht en tegelijkertijd ingenomen met de triomf. “En dat ondanks onze serve easy was en pass slecht.” Over game 3 zei hij het volgende: “Wij zijn nog steeds de titelverdediger en gaan vrijdag voor winst.” Yellow Birds maakte een ietwat gespannen indruk. “Dat is waar” beaamde oefenmeester Fernando Rigters van de tegenpartij.”We hebben ook teveel fouten gemaakt.”

Hij wees op acht servicefouten in onder meer de derde periode. “De ploeg met de minste fouten wint en dat is Yelyco geweest vanavond. Ze hebben hun beste spel gespeeld en het was desondanks toch ‘kiele kiele’”, haalde Rigters verder aan. Ook hij gaat voor een overwinning in game 3.”Als we met ons verstand blijven spelen dan komen we bovenop”, aldus de Yellow Birds-oefenmeester.

Iets goedmaken

Gideon leek in game 2 goed op weg de oud-vrouwenkampioen met lege handen heen te sturen. De runner-up van 2022 leidde in de derde set met 22-19 voordat het zichzelf in de vingers sneed. De gezusters José (smash en tip) en Janneke (smash) waren op het eind verantwoordelijk voor de fouten van hun ploeg, waardoor Condor de periode in haar voordeel beslechtte.

In de vierde werden er geen onnodige missers meer gemaakt en drong de ploeg na een blok van Janneke Tammenga op Condor-captain Zoureena Koningverander voor het tweede jaar op rij door tot de finale. Dieter Tammenga keek met een tevreden gevoel terug op game 2. “Het was nogal spannend”, vond de coach van Gideon. “Mijn speelsters hebben ondanks enkele nieuwelingen in het team mooi spel geleverd.”

Hij loofde vooral zijn libero Christel Sabajo, die zijn team heel vaak hielp in het achterveld. In de finale wacht titelverdediger Yelyco. “We hebben iets goed te maken dus gaan ervoor”, aldus Tammenga. Sandrina Beverdijk-Hunsel van de opponent klonk ondanks de uitschakeling van Condor niet ontevreden.

“Gelet op de teamcohesie vanuit de reguliere competitie naar de play-offs toe, kan ik gerust zeggen dat we sprongen hebben gemaakt”, antameerde de oefenmeester van Condor. “De speelsters hebben hele goede momenten gehad en zijn technisch sterker geworden.”

Beverdijk-Hunsel toonde zich vooral ingenomen met de mentale groei van de groep jongelingen. “Ik denk dat ze volgend jaar sterker zullen zijn. Het is een proces en gelet op de durf op bepaalde momenten van de wedstrijd kan ik gerust stellen dat we er komen.”

Janneke en Esther Tammenga van Gideon pareren gezamenlijk de aanval van Condor-aanvalster Tanya Fernald (r).