Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yellow Birds stap dichterbij eerste volleybaltitel in vijftien jaar

Yellow Birds stap dichterbij eerste volleybaltitel in vijftien jaar

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Dit is de game die ik had verwacht. De jongens hebben genoten, het publiek heeft genoten. Maar, het kon beide kanten opgaan”, onderkent coach Fernando Rigters desgevraagd tegenover de Ware Tijd nadat Yellow Birds vrijdagavond een 2-0 voorsprong nam in de mannenvolleybalfinale.

Titelpretendent Livo moest het daarbij in een spannende game 2 in een tjokvolle Ismay van Wilgen Sporthal in een vijfset thriller ontgelden: 25-23, 19-25, 21-25, 25-15, 13-15. “Ik voel me great”, zegt Timothy Lamsberg nadat hij het winnend punt in de beslissende en spannende vijfde set maakte voor de Gele Vogels. De centrumspeler blokkeerde daarbij een keiharde kill van Livo-sterspeler Zefanio Breinburg: 15-13.

“Yellow Birds aast op haar eerste titel in vijftien jaar en zevende overall in de clubgeschiedenis”

Clean sheet

“We staan met 2-0 voor, maar beginnen in de volgende ontmoeting weer met een clean sheet”, vervolgt Rigters. “Ik heb de jongens ook gezegd dat we niet te hard van stapel moeten lopen.” De oefenmeester meent dat het een kwestie is van punt voor punt, set voor set en wedstrijd voor wedstrijd.

Game 3 is woensdag. “We gaan er wel weer voor.” Yellow Birds aast op haar eerste titel in vijftien jaar en zevende overall in de clubgeschiedenis. Routinier Roberto Joval, die voor set-point aantekende vóór de heldendaad van Lamsberg, had de comeback van Livo verwacht.

“Ze waren overenthousiast in de eerste wedstrijd. We hebben ze toen wakker geschud. Deze was toch wel de moeilijkste wedstrijd”, gaat Joval verder. Yellow Birds moest zich naar zijn zeggen bewijzen in game 2. “Ze hebben hun huid wel duur verkocht en we weten dat we het kampioenschap niet makkelijk zullen krijgen.”

Joval geeft toe dat er enkele emotionele momenten te bespeuren waren. “De kunst was om rustig te blijven. Als we woensdag kalm kunnen blijven, kunnen we afmaken.”

“We hebben Yellow Birds hoop gegeven, maar het is nog niet afgelopen. We gaan het voor ze weghalen”

Lionel Nabibaks, coach Livo

Believe

“We hebben nog steeds alle geloof om terug te slaan”, onderstreept Breinburg, die er rekening meehoudt dat Livo nu met de rug tegen de muur staat. “We hebben vanavond bewezen dat we kunnen volleyballen en zullen zeker terugkomen”, belooft de hard-hitter.

Over het blok van Lamsberg op hem is hij duidelijk: “Het was in hun favor vanavond, maar Livo komt terug”, aldus Breinburg. Ook zijn coach Lionel Nabibaks schrijft zijn ploeg niet af. “Onervarenheid heeft vanavond geleid tot verkeerde keuzes van mijn setter (Faith Lavenberg,…red)”, veronderstelt Nabibaks.  “We hebben Yellow Birds hoop gegeven, maar het is nog niet afgelopen. We gaan het voor ze weghalen”, aldus de coach van Livo. 

Wedstrijdverloop

De arbiters Serginho Menckeberg en Kim Sang Marshall hadden het niet altijd even makkelijk. Livo claimde de eerste en vierde set en Yellow Birds de twee daar tussenin voordat de triomfator na de beslissingsperiode bekend werd.

In de tiebreaker stond het vanaf het begin gelijk voordat Livo dankzij twee opeenvolgende punten van David Pinas, die een kill had en daarna de inzet van Gino Naarden van Yellow Birds onschadelijk maakte, met 11-9 aan de leiding ging.

Anferney Schmeltz reduceerde de achterstand naar 11-10 voor Yellow Birds, dat de 11-11 gratis kreeg na een uittip van Lavenberg. Ploegen weken daarna tot twee keren toe geen duimbreed voor elkaar totdat Joval en Lamsberg Yellow Birds aan de zege hielpen.