Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Yellow Birds houdt Yelyco na elf jaar uit mannenvolleybalfinale

Yellow Birds houdt Yelyco na elf jaar uit mannenvolleybalfinale

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Eindelijk”, verzucht Fernando Rigters tegenover de Ware Tijd nadat Yellow Birds aartsrivaal Yelyco een kopje kleiner maakte en zich plaatste voor de mannenfinale van de Surinaamse Volleybalbond. De beslissende halve finalepartij van vrijdagavond werd in vier sets gewonnen: 25-12, 26-24, 17-25, 28-26.

Midspeler Timothy Lamsberg liet de bomvolle Ismay van Wilgen Sporthal in de cruciale vierde set op haar grondvesten schudden toen hij de inzet van Yelyco-routinier Antoine Vliet pareerde en Yellow Birds op setpoint bracht: 27-26. De Gele Vogels hadden daarna reden tot feestvieren; Keven Sporkslede zag zijn aanval buiten de lijnen belanden. Daarmee hielp hij de rivaal niet alleen aan de zege, maar betekent het ook dat er na elf jaar een nieuwe kampioen zal worden gekroond.

Yellow Birds en titelpretendent Livo beginnen woensdagavond aan de kampioensstrijd. In de algemene ronde werd alle drie keer het loodje gelegd tegen Livo. “We hadden wel steeds een stijgende lijn en als we dit spel aanhouden, gefocust blijven, wordt het een moeilijke maar mooie finale”, aldus de Yellow Birds-coach.

Stap dichterbij doel

Lamsberg toonde zich helemaal ingenomen met het blok op Vliet. “Mijn taak was om zoveel mogelijk te blokkeren en daarnaast wilden we als team graag winnen van Yelyco. Ze hebben zoveel kampioenschappen na elkaar behaald”, reageerde de midspeler van Yellow Birds. Hij beseft dat er nog gestreden moet worden om de titel. “We zijn een stap dichterbij om ons doel te realiseren en weten dat het nog niet voorbij is. We hebben Livo voor ons, maar we gaan ervoor.”

Rigters had geen woorden genoeg voor de prestatie. “We hadden ze met 3-0 moeten pakken, maar we maakten teveel fouten in de derde set.” Dat had naar zijn zeggen te maken met het mentale overwicht.

Succes

Verdy Getrouw nam de verantwoordelijkheid van de uitschakeling van Yelyco op zich. Zo was hij de mening toegedaan dat hij teveel zou hebben gegeven in de tweede wedstrijd. “Ik moest Sporkslede gewoon weer als passer-loper laten spelen in plaats van door het midden. Yellow Birds heeft de zege wel niet cadeau gekregen”, benadrukte de oefenmeester. “Ik wens ze alle succes toe in de finale en hoop dat het ze weer eens lukt kampioen te worden.” Yellow Birds werd voor het laatst in 2008 kampioen.

Getrouw zei niet teleurgesteld te zijn. “Het kon beide kanten opgaan. Wij hadden pech en moeten ermee leren leven.” Sporkslede meende dat “het niet ons jaar was. Yellow Birds was beter dan ons”, bekende de gevierde aanvaller. De rivaal zou naar zijn zeggen haar huiswerk hebben gedaan. “Het was een zegen om zoveel jaren achtereen kampioen te zijn. Het was een mooie journey. Wij waren nogmaals gewoon minder dit jaar”, aldus Sporkslede.

Wedstrijdverloop

Yellow Birds claimde de openingsset feilloos. Captain Leonel Mahabali maakte toen het laatste punt. In de daaropvolgende set werd vanaf het begin achter de feiten gehold totdat routinier Roberto Joval 24-24 maakte. Stealing van Yelyco-aanvaller Quincy Kruidenhof bracht de Gele Vogels op setpoint, terwijl Mahabali de 2-0 veiligstelde met een blok op Furgil Ong-A-Fat.

De elfvoudig kampioen domineerde het derde spelbedrijf volkomen en claimde die dankzij de inzetten van Vliet, Sporkslede, Ong-A-Fat en de jeugdspeler Shane van van de Vijver. De spanning was in de vierde set zonder meer te snijden. Onder anderen oud-international Gino Naarden, Shemar Jameson, Tariq Bakboord, Joval en Lamsberg waren verantwoordelijk voor het succes in deze periode. De libero’s Jason Lesperans (Yellow Birds) en Shawn Moeljakarta (Yelyco) zaten ook heel vaak op de juiste plek om de ballen te verdedigen.

Midspeler Timothy Lamsberg van Yellow Birds (14) probeert de inzet van Yelyco-aanvaller Adyante Akiemboto te pareren.