Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Woedende menigte in Zuid-Afrika wacht Nederlandse koning op

Woedende menigte in Zuid-Afrika wacht Nederlandse koning op

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moesten vandaag in Zuid-Afrika door een woedende menigte demonstranten naar hun auto. De beveiliging moest ingrijpen om het Nederlandse koningspaar veilig de auto in te krijgen. Betogers vragen aandacht voor de rol van Nederland in het slavernijverleden van Zuid-Afrika.

De sfeer bij de demonstratie was aanvankelijk gemoedelijk, maar sloeg gaandeweg om. Op de borden staan teksten als “jullie stelen onze cultuur”, “wij waren de eersten”, “wij willen compensatie” en “jullie vergeten ons”. Onderweg naar de auto kreeg de koning een traditionele boog in zijn handen gedrukt.

De demonstranten horen bij de Khoisan, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. Zij willen naast de excuses van koning Willem-Alexander ook daden zien, zo zeggen ze. Aan het begin van het bezoek sprak het koningspaar buiten al met de betogers, die toen nog maar met een paar waren.

Foto: AP

De Nederlandse en Zuid-Afrikaanse beveiligers moesten de demonstranten aan de kant duwen. Uiteindelijk kwam het paar ongehavend aan bij de auto om vervolgens te vertrekken naar het volgende onderdeel van het staatsbezoek.

Koning heeft excuses aangeboden
De koning heeft op 1 juli zijn excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. “Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf”, zei hij tijdens de nationale herdenking van het einde van de slavernij.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei donderdag in een persverklaring dat hij de excuses van de koning erkent. “Dit was een belangrijke stap richting verzoening, herstel en het helen van oude wonden.”

Op dit moment brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op uitnodiging van president Ramaphosa een driedaags staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Het koningspaar hoort tijdens de reis over de onderbelichte rol van Nederland in het slavernijverleden van Zuid-Afrika.