Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Winnaar zang- en danscompetitie ‘Ik kan het’ naar America’s Got Talent

Winnaar zang- en danscompetitie ‘Ik kan het’ naar America’s Got Talent

door Steven Seedo

PARAMARIBO —  De winnaar van de zang- en danscompetitie ‘Ik kan het’, krijgt naast de hoofdprijs van SRD 250.000 een reis naar de Verenigde Staten om mee te doen aan America’s Got Talent. Dit zegt Saviera Reumel van Entertainment Center, de organisatie achter de competitie.

Het programma bestaat uit auditie, voorronde en liveshows. De auditie is al begonnen en vindt plaats op zaterdagen in de Eddie Wesselszaal van het Cultureel Centrum Suriname voor een vierkoppige jury. De laatste audities zijn op 23 en 30 september.

De juryleden zijn Nancy Boldewijn, onderneemster en presentatrice van het STVS-praatprogramma ‘8er het nieuws’, Felinio Meursing, ex-danser van Turbo Squad, Janice van Klaveren, zangeres en Winston Adaba danser en danscoach.

“Ik werk graag met jongeren die hun talent willen ontwikkelen. Kijken wat zij willen om dat te bereiken”

Ivor Mitchell

Voor de presentatie zorgt de opkomende stand-up comedian Chelle Lis. “Tot nu toe gaat het niet zo hard. Ik vind het leuk om de mensen zich op hun gemak te laten voelen voordat ze de stage opgaan. Ook geniet ik van hun energie wanneer ze de auditie gehaald hebben.”

Beoordeling

Tijdens de auditie wordt bij het onderdeel zang gelet op onder andere zuiverheid, ritmiek, klankkwaliteit, uitspraak, metriek. Artistieke criteria, zoals frasering, tempo, interpretatie met dynamiek en kleur, presentatie, houding, beweging en kleding. Door de deelnemer gekozen nummer(s), persoonlijkheid, komt de boodschap over die gezongen wordt?

Begrijpt de zanger(es) waar het nummer over gaat en kan hij/zij de emotie overbrengen? Alleen technisch correct zingen, kan heel saai worden, zegt Reumel. De jury kijkt ook naar het totaalplaatje. De criteria bij dans zijn: energie, gezichtsuitdrukking, presentatie, podiumgebruik, pasjes afmaken/choreografie, synchronisatie (bij groepen) en heeft de deelnemer plezier in wat hij/zij doet.

Opbouw

De voorronde is gepland voor november. De vijftien personen die zullen meedingen naar een plek in de pre-finale, worden door een mentor begeleid. Op het gebied van dans is het de danser en danscoach Lorenzo ‘Lenz’ Castillion. Hij is zestien jaar lid geweest van de dansgroep Myztikalz.

Op zanggebied is de coach muzikant/docent stemvorming en bandcoach Ivor Mitchell. Hij zegt: “Ik werk graag met jongeren die hun talent willen ontwikkelen. Kijken wat zij willen om dat te bereiken.” Mitchell is ook voorzitter van de jury geweest bij de talentenshow Youth Voice van de STVS.

De pre-finale van de zang- en danscompetitie is op 27 januari in de Anton Nesty Sporthal. De deelneemster met de mooiste kleding, ontworpen door een Surinaamse designer krijgt een prijs. Uiteindelijk gaan vijf deelnemers naar de finale op 4 februari op dezelfde locatie. Als attractie is er een optreden van Psycho.

Deelname onzeker

De deelname aan America’s Got Talent is volgens Reumel vrijwel rond, hoewel het niet zeker is dat Suriname dit jaar zal meedoen. “We hebben ons geregistreerd om mee te doen aan de auditie van het eenentwintigste seizoen in juni. Als we die niet halen, gaan we voor de volgende in november 2024.”

America’s Got Talent is  bedacht door Simon Cowell. Het is de eerste versie van het ‘Got Talent’-format. Het programma trok veel kijkers waardoor het format doorverkocht werd aan andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk (Britain’s Got Talent), Nederland (Holland’s Got Talent) en België (Belgium’s Got Talent).

Haarcompetitie

Naast de zang- en danscompetitie organiseert Entertainment Center een hair art competitie voor salons, barbers, kappers en haarstylisten op 26 en 27 oktober in het CCS. De winnaar wordt op 28 oktober bekendgemaakt. De hoofdprijs is SRD 100.000. Er hebben zich al twaalf personen geregistreerd voor deelname.

De competities worden gehouden in het CCS. Reumel geeft aan dat ‘Ik kan het’ jaarlijks zal worden gehouden. “Volgend jaar mogen ook mensen met andere talenten, waaronder cabaret, acrobatiek, en schilderen meedoen.