Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Winnaar burger battle: ‘Op de valreep besloten om mee te doen’

Winnaar burger battle: ‘Op de valreep besloten om mee te doen’

Sappige, creatieve en bovenal lekkere burgers. Daarnaar waren de juryleden op zoek tijdens de ‘Sure beef burger battle zaterdagmiddag op het parkeerterrein van de International Mall of Suriname. Ze werden niet teleurgesteld. Er waren burgers met Mexicaanse invloeden, waarbij chefs ingrediënten zoals tostones (dubbel gebakken platgedrukte bakbanaan) en tortilla chips hebben gebruikt. Ook gegrilde ananas werd als topping toegepast. Toch is het volgens jurylid Nicole Tong Sang de TY Café, de meest eenvoudige burger die de wedstrijd met twaalf deelnemers  gewonnen heeft. Tweede werd Colab met de Umami burger en derde Hungry Wolf die de Mexicaanse burger presenteerde. 

door Sharon Singh

Het evenement was heel druk bezocht wellicht doordat het  voor het eerst na negen jaar weer is gehouden. Terwijl hun kinderen zich vermaakten op de speelplaats met onder andere het springkussen, deden de ouders zich tegoed aan burgers, frietjes en hot wings. Umar Nazier van het bedrijf Big Tex heeft eerder in 2013 en 2014 al zo deen competitie georganiseerd in de Van Sommelsdijckstraat.

Toen maakte  net een handjevol mensen burgers, die niet bepaald spectaculair genoemd konden worden.  Nazier werkt in de organisatie altijd met vrienden samen. Een deelnemer zaterdag heeft  schapenvlees gebruikt, een andere zelfgemaakte worst en er was ook een creatie met spinazie.  

“Als ik deze burger moet verkopen gaat ze zeker SRD 1000 (26 US dollar) kosten. Ik weet niet wie dat wil neertellen

Ian Moerasim

De bedoeling van de Burger battle is om kleine ondernemers een podium te bieden. Nazier: “Soms zijn het kleine familieondernemingen die opereren of vrienden onderling. Vooral hen willen we motiveren en inspireren om hun recept te verfijnen”.

De reden waarom deze burger wedstrijd weer pas na bijna een decennium gehouden wordt is omdat Nazier als motor er achter voor enkele jaren naar Colombia was vertrokken. Daar exploiteerde hij een restaurant. Nu terug in Suriname besloot hij dit concept weer op te pakken.

Dure burger

De jury wist niet wie welke burger had gemaakt. Een echte burger bestaat volgens een jurylid uit 160 gram beef patty (vlees), bacon, barbecue buikspek, zongedroogde tomaten, eigen burgersaus, gekarameliseerde uien, rode uien en Amerikaanse kaas.  Ian Moerasim was duidelijk verrast met zijn uitverkiezing als winnaar. “Een vriend stelde me voor om mee te doen en ik heb dat op de valreep besloten.”

De organisatie gaf aan alle deelnemers vlees zowel voor de burgers als om ‘los’ te verkopen tijdens het evenement. “Hierdoor lijdt niemand verlies dus besloot ik mee te doen”, deelt Moerasim mee. Tijdens de competitie heeft hij alles uit de kast gehaald om die ultieme smaak te creëren. Hoewel het een simpele burger is, zijn de ingrediënten best prijzig. “Als ik deze burger moet verkopen gaat ze zeker SRD 1000 (26 US dollar) kosten.

Ik weet niet wie dat wil neertellen.” Maar goed nieuws voor de mensen die de winnende burger toch willen proeven. “Ik cater en doe aan live cooking, hierdoor kan men het dus bestellen, mits het een groep is van meer dan tien man. Er is ook een andere optie. Ik overweeg om een training te geven voor het maken van deze burger.” 

Moerasim zit al dertien jaar in de horeca. Hij is opgegroeid in deze business, omdat zijn moeder een chef is geweest. Later heeft ze een eigen cateringbedrijf opgezet. Vorig jaar richtte hij zijn eigen bedrijfje TY Café op. In januari dit jaar moest hij de deuren sluiten vanwege persoonlijke omstandigheden. Hij is van plan een doorstart te maken. Er hebben wel twaalf deelnemers voor de competitie, maar daarnaast waren er drie die hieraan niet hebben meegedaan. Zij waren mede sponsoren.