Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wilders roept Nederlandse koning op salarisverhoging terug te storten

Wilders roept Nederlandse koning op salarisverhoging terug te storten

Het Nederlandse Kamerlid Geert Wilders wil dat premier Mark Rutte de koning oproept om zijn salarisverhoging van 55.000 euro terug te storten. Hij vindt het niet uit te leggen dat onder andere mensen met alleen AOW erop achteruitgaan, terwijl koning Willem-Alexander er volgend jaar flink op vooruitgaat.

Wat hem betreft zou het een mooi signaal van ‘medemenselijkheid’ zijn als de hele verhoging wordt teruggestort in de staatskas.

Rutte vindt de oproep van Wilders ‘ongepast’. Hij wijst erop dat de salarissen van hoge functionarissen altijd meestijgen met dat van de vicevoorzitter van de Raad van State, het adviesorgaan van de Nederlandse regering. Zo staat het in de wet. “We groeien allemaal mee met het salaris van Thom de Graaf. Zijn naam zij geprezen”, grapt Rutte over de huidige vicevoorzitter.

Wilders kan er niet om lachen. Hij zegt dat “het slecht gaat met de koopkracht van heel veel Nederlanders” en vindt het onbegrijpelijk dat Rutte daar grappen over maakt. “Misschien kijkt de koning mee en dan vraag ik het zelf: stort het terug.” Hij wijst erop dat prinses Amalia, de oudste dochter van de koning, de onkostenvergoeding die ze sinds haar 18de ontvangt, ook terugstort.