Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wijdenbosch denktank gelanceerd

Wijdenbosch denktank gelanceerd

‘Suriname kan komend jaar al verdienen met carbon credits’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname kan tot in lengte van dagen inkomsten halen uit de exploitatie van zijn natuurlijke hulpbronnen, zo lang dit op een duurzame manier gebeurt. Met de verkoop van carbon credits komen mogelijk al in 2024 de eerste inkomsten binnen. Aan bauxietvoorraden heeft het land voldoende om drie keer zoveel aluinaarde dan wat in ruim honderd jaar is geproduceerd te maken. Wat betreft aardolie zal de productie over honderd jaar nog relevant zijn vanwege de enorme vraag naar energie in vooral Azië.

De goudvoorraden zijn goed voor potentieel nog minstens vijf grootschalige mijnen zoals te Rosebel en Merian. Daarnaast heeft Suriname met duurzaam beheer en exploitatie van het regenwoud en de verkoop van carbon credits een oneindige inkomstenbron in handen. Dat kwam zaterdag naar voren tijdens een presentatie van voormalig Staatsolie-directeur Rudolf Elias bij de lancering van een door ex-president Jules Wijdenbosch geïnitieerde partijpolitiek onafhankelijke denktank.

“Suriname heeft de potentie om 10 miljoen ton credits ieder jaar te verkopen”

Brede belangstelling

Bij de presentatie in het Courtyard by Marriott Hotel was een zeer gemêleerd gezelschap aanwezig van politici uit verschillende partijen, het bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen. Elias legde uit dat het feit dat het tropisch regenwoud kooldioxide uit de atmosfeer verwijdert en zuurstof produceert het woud enorm waardevol maakt voor Europa en de Verenigde Staten, de zwaarste luchtvervuilers in de wereld.

Suriname moet daarom ervoor zorgen meer betrokken te raken bij de wereld die bezig is met carbon credits om daar goed voor betaald te krijgen. Als groenste land van de wereld is Suriname in het vizier van de wereld, meent de inleider. Hij stelde verder dat er verschillende modellen zijn waarmee Suriname kan verdienen bij de verhandeling van carbon credits.

Drie ‘hoofdmanieren’

De inleider presenteerde drie ‘hoofdmanieren’ om carbon credits te verzilveren. Zoals Guyana dat heeft gedaan via Architecture for Redd-plus Transactions, waarmee het land verspreid over tien jaar 750 miljoen US dollar zal ontvangen van oliemaatschappij Hess. “Suriname heeft de potentie om 10 miljoen ton credits ieder jaar te verkopen”. Het proces om deze te certificeren duurt tussen de zes maanden en een jaar.

Hiermee zou het land minstens 100 miljoen US dollar per jaar kunnen binnenhalen. Via Verra en Conservation International is het ook mogelijk carbon credits te verhandelen. Als derde model presenteerde Elias mogelijkheden via het VN-systeem, United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Inkomsten maximaliseren Toenmalig minister van ROM, Sylvano Tjong Ahin, heeft een pakket van 17 miljoen credits bij het UNFCCC ingediend. In dit traject moeten nog enkele stappen gezet worden om ze te kunnen verkopen. Suriname wordt daarin bijgestaan door consultantsbureau Ernst & Young. Dit pakket zou, aldus Elias, al in januari of februari 2024 verhandelbaar kunnen worden en Suriname kan op zoek gaan naar potentiële kopers.

Hij legde verder uit dat ons land jaarlijks 20 miljoen ton kooldioxide uit de atmosfeer verwijdert. Dit zal door UNFCCC gecertificeerd worden, maar Suriname zal ervoor moeten zorgen dat de bossen in stand worden gehouden. “Onze bossen zijn geld waard”, aldus Elias die eraan toevoegde dat de verschillende modellen afzonderlijk van elkaar toegepast kunnen worden om zo de inkomsten uit carbon credits te maximaliseren.