Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Wij kunnen ervoor zorgen dat Suriname kan leren uit de fouten die wij hebben gemaakt in het verleden’

‘Wij kunnen ervoor zorgen dat Suriname kan leren uit de fouten die wij hebben gemaakt in het verleden’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO — “De uitgestoken hand van de president neem ik heel graag aan. Wij komen hier niet vertellen hoe het zou moeten. Wij kunnen wel ervoor zorgen dat Suriname kan leren uit de fouten die wij hebben gemaakt in het verleden, zodat het land niet dezelfde fouten hoeft te herhalen.” Dit benadrukte Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie (EC), gisteren na een gesprek met president Chandrikapersad Santokhi. Ook de ministers Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer zaten daarbij aan.

De Europese toppoliticus  was voor een eendaags bezoek in het land om te praten over het terugdringen van de wereldwijde klimaatverandering en de rol die Suriname daarbij zou kunnen spelen. Volgens hem heeft het land  alles om een belangrijke schakel te worden in het geheel. “Wij bepalen niet voor Suriname welke keuzes het moet maken. Dat doet het zelf en de president wil duurzame keuzes maken.”

“Wij bepalen niet voor Suriname welke keuzes het moet maken. Dat doet het zelf”

Frans Timmermans

Bescherming

Hij heeft tijdens het gesprek aangekondigd dat de Europese Commissie samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank 22 miljoen euro aan Suriname zal schenken om Paramaribo voor te bereiden op klimaatverandering. “Met name om de prachtige huizen te beschermen tegen hoog water.”

Timmermans zegt dat hij samen met Santokhi er alles aan wil doen om Suriname zichtbaarder te maken op de COP 28, de 28ste klimaattop van de Verenigde Naties, later dit jaar in Dubai. Ook nodigde hij het staatshoofd uit voor een conferentie volgende maand in Brussel. “Daar zullen we onderwerpen bespreken, zoals hoe we de economische samenwerking kunnen verbreden en verdiepen.”

Caribische regio

De politicus stelt vast dat de samenwerking met de Caribische regio op het gebied van klimaatverandering steeds beter wordt. Zo heeft hij onlangs met de regeringen van Guyana en Brazilië vruchtbare gesprekken gevoerd over de uitbanning van kwik. “Ik wil kijken wat we samen kunnen doen om de verschrikkelijke vergiftigingen die door kwik gebeuren te bestrijden, door ervoor te zorgen dat er alternatieven komen.”

Volgens Timmermans hebben Suriname, Guyana en het Afrikaanse Gabon als landen met heel veel bosbedekking een unieke positie in de wereld. De regering zou daarom de kansen moeten grijpen om de natuurlijke hulpbronnen in te zetten tegen de bestrijding van klimaatverandering.

Tegelijkertijd moet de economische groei van het land ook op gang komen. “Deze drie landen hebben alle de ambitie om hun natuurlijke hulpbronnen te gebruiken, maar tegelijkertijd moeten ze ook denken aan de komende generaties en alles doen om de klimaatverandering te bestrijden. Op die punten wil ik graag samenwerken met de Surinaamse regering.”