Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Wij appreciëren het ten zeerste, want de behoefte was erg groot”

“Wij appreciëren het ten zeerste, want de behoefte was erg groot”

 Tekst en beeld  Samuel Wens

BROKOPONDO — Zeven openbare scholen in het district Brokopondo zijn grondig gerenoveerd. Het gaat om scholen te Phedra, Brownsweg, Asigron (OS Victoria), Companikreek, Centrum Brokopondo, Baku en Lebi Doti.  De renovatie is van het Basis Education Improvement Program (Beip 2) en is bekostigd met geld van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en een lening van de Surinaamse overheid.

Het doel van het renovatieproject is om het onderwijs in ons land te verbeteren, zegt Etienne Joemai, programmanager van het Beip 2 project. Hij legt uit, dat de renovaties in 2022 zijn aangevangen en in totaal circa twee miljoen Amerkiaanse dollars hebben gekost.

“Momenteel is het de opleveringsfase van de compleet gerenoveerde schoolgebouwen, met speeltuinen op de schoolterreinen en kabana’s waarin de kinderen zich kunnen verpozen”, vertelt de projectmanager trots. Na de opleveringen zullen de trainingen aan de leerkrachten worden voortgezet. De scholen krijgen ook nieuwe leerboeken voor de 6e, 7e en 8e leergangen.

“De gebouwen op Companikreek en Brownsweg zijn reeds opgeleverd, terwijl er gepland is om op 19 juli het OS Victoria gebouw op Asigron op te leveren.” Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo is vol lof over de renovatie van de zeven schoolgebouwen in zijn district. “Het commissariaat heeft voor aanvang en tijdens de werkzaamheden overleg gehad met de diverse dorpsgemeenschappen, vertelt Mendelzoon.

Etienne Joemai, programmanager van het Beip 2 project, draagt O.S. Compagnie over aan dc Ludwig Mendelzoon.

Joemai zegt dat er dankbaar gebruik is gemaakt van de diensten van het commissariaat. “De omrastering van het schoolterrein op Asigron is door middel van overleg tussen het commissariaat en het dorpsbestuur tot stand gekomen.”

Henk Schmidt is de schoolleider van de OS Centrum Brokopondo dat 166 leerlingen en 23 leerkrachten telt. Schmidt vertelt dat er drie leslokalen en een kabana bijgebouwd zijn. “Reden genoeg om super blij te zijn. Wij appreciëren het ten zeerste, want de behoefte was erg groot.”