Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wie is de echte terrorist?

Wie is de echte terrorist?

Waar westerse leiders en media op reageren in de huidige cyclus van geweld in de Gazastrook en de Israëlische nederzettingen in de buurt van Gaza, ligt de nadruk wijdverbreid op het Palestijnse verzet en de vermeende misdaden die het heeft begaan. Sommige westerse leiders zijn zelfs zo ver gegaan dat zij landen berispten die hebben geweigerd Hamas hiervoor te veroordelen tijdens de jongste geweldsgolf. De aanpak lijkt erop gericht te impliceren dat de onderdrukten het echte monster zijn, terwijl de onderdrukker wordt gecategoriseerd als het slachtoffer van het jongste conflict. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat het Palestijnse verzet militair de overhand kreeg in ongeziene scènes in de moderne geschiedenis, die een grote klap hebben toegebracht aan het Israëlische veiligheids- en inlichtingenapparaat, dat wordt beschouwd als het meest verfijnde van allemaal in de regio. Deze psychologische oorlogsvoering is gericht op het ontsporen van alle pogingen van anti-Israëlische verzetsgroepen om Israël verantwoordelijk te houden voor zijn oorlogsmisdaden in bezet Palestina en daarbuiten.

Israël heeft beweerd dat Hamas net zoals Daesh opereert, ondanks het feit dat het regime ervan wordt beschuldigd Daesh te steunen tegen de Syrische regeringstroepen. De vergelijking is een enorme belediging voor de slachtoffers van het Daesh-terrorisme, die zich binnen hun grenzen bevinden en barmhartigheid jegens hun gevangenen tonen. Een functionaris van Hamas vertelde aan Britse media dat de Israëlische gijzelaars door de groep waren gegijzeld en dat hen geen schade zou worden toegebracht. De geschiedenis heeft bewezen dat Israël ook geen genade heeft getoond in zijn omgang met de Palestijnen in zijn gewelddadige etnische zuiveringscampagnes. Het Israëlische leger heeft alleen al in twee dagen vijftien bloedbaden gepleegd, zoals een Palestijnse functionaris in Gaza heeft aangegeven. Hamas is niet geïnfiltreerd in de Israëlische nederzettingen. De operatie was een reactie op een lange lijst van Israëlische oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen, met name in de afgelopen twintig jaar.

De Israëlische oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen zijn in feite te lang om op te noemen en gaan terug tot 1948 tot vandaag, inclusief directe medeplichtigheid aan het bloedbad van Sabra en Shatila in Beiroet, waar meer dan 3.000 Palestijnse en Libanese burgers zijn afgeslacht. Israël heeft ook geen genade getoond ten opzichte van de Palestijnen tijdens de Intifada (de tweede opstand) in 2001, toen Palestijnse stenengooiers werden geconfronteerd met Israëlische sluipschutters, tanks en gevechtsvliegtuigen op de bezette Westelijke Jordaanoever en vervolgens de Gazastrook. Israël heeft sinds 2001 tientallen aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, waarvan sommige slechts enkele dagen duurden, terwijl andere langer aanhielden. Een gemeenschappelijk thema in al deze aanvallen is dat vrouwen, kinderen en ouderen, de meest kwetsbaren in de samenleving, werden gedood of gewond. Van eind december 2008 tot half januari 2009 vond het beruchte bloedbad in Gaza plaats, waarbij Israël de Gazastrook veranderde in puin, met 288 gedode kinderen en 103 vrouwen. Bovendien raakten veel kinderen en vrouwen gewond bij directe conflictgerelateerde incidenten. Op 3 januari begon Israël een grondinvasie, waarbij talloze oorlogsmisdaden werden begaan. VN-agentschappen riepen Israël op om de verwoeste burgerhuizen weer op te bouwen, maar deze roep werd genegeerd.

Tussen 8 juli en 24 augustus vonden er luchtaanvallen en grondaanvallen plaats in Gaza, waarbij 70% van de slachtoffers burgers waren. Nog eens 10.626 Palestijnen raakten gewond als direct gevolg van Israëlische aanvallen, waaronder 3.374 kinderen, waarvan er meer dan 1.000 levenslang gehandicapt bleven. De civiele infrastructuur, waaronder woonhuizen en ziekenhuizen, heeft aanzienlijke schade opgelopen en er is naar schatting 6 miljard dollar nodig om dit te herbouwen. Meer dan 7.000 huizen zijn volledig vernietigd, samen met nog eens 89.000 beschadigde huizen, waarvan ongeveer 10.000 ernstig zijn getroffen door Israëlische bombardementen. Tijdens de Amerikaanse presidentiële voorverkiezingen van 2016 bekritiseerde de democratische hoopvol Bernie Sanders de Israëlische autoriteiten vanwege hun behandeling van de Palestijnen en veroordeelde premier Benjamin Netanyahu voor zijn ‘overdreven reactie’ en het veroorzaken van onnodige burgerdoden. Gedurende ongeveer tien dagen in mei 2021 bombardeerde Israël opnieuw zonder onderscheid Gaza, waarbij ongeveer 2.000 mensen werden gedood, waaronder 40 vrouwen. Het Israëlische leger bombardeerde in augustus vorig jaar binnen drie dagen Gaza, waarbij deze keer ten minste 49 Palestijnen omkwamen, waaronder 17 kinderen. Het Internationaal Strafhof zal een onderzoek openen naar de oorlogsmisdaden gepleegd door Israël, met name een drone-aanval waarbij vijf kinderen omkwamen op een begraafplaats. Daarnaast voert Israël bijna dagelijks invallen uit op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij een recordaantal Palestijnen om het leven komt, terwijl een recordaantal Palestijnse huizen wordt gesloopt en de illegale nederzettingenactiviteiten op grote schaal worden uitgebreid. De gewelddadige ontvoeringen van Palestijnse jongeren en hun familieleden door Israël zijn dit jaar ongekend. Ze worden ontvoerd en onder schot gehouden in Israëlische kerkers. De collectieve bestraffing van de Palestijnen wordt genegeerd en te midden van al deze misdaden verwacht het Westen dat de Palestijnen zich stilhouden.

Gedurende deze tijd heeft het Westen niet alleen gezwegen, maar heeft het ook nagelaten Israël van welke kritiek dan ook te voorzien, ondanks het feit dat mensenrechtenorganisaties eindeloze oorlogsmisdaden en terroristische daden hebben gedocumenteerd. In plaats daarvan bestempelen de westerse media het Israëlische bombardement op de Gazastrook als ‘vergelding’, alsof de oorlog op 15 oktober 2023 zou zijn begonnen. “In tegenstelling tot de (Israëlische) bezettingsclaims heeft het bezettingsleger vijftien bloedbaden begaan door hun huizen zonder enige waarschuwing rechtstreeks te bombarderen”, aldus Salama Marouf, voorzitter van het mediabureau in Gaza, in een verklaring. Marouf voegde eraan toe dat het Israëlische leger volledig verantwoordelijk is voor deze massamoorden op burgers. “De realiteit (…) vereist dringende actie van de relevante organisaties in de internationale gemeenschap om de (Israëlische) bezetting te beteugelen, die het beleid van de verschroeide aarde in dichtbevolkte woonwijken volgt”, voegde hij toe. Nu Israël een voorbeeld heeft geproefd van wat het al decennialang tegen de Palestijnen heeft uitgevaardigd, worden de dubbele maatstaven van het Westen schandalig tentoongespreid. De geschiedenis zal oordelen wie de terrorist was en wie werd onderdrukt en het volste recht had om zich te verzetten tegen een meedogenloze bezetting volgens het internationaal recht.(Tehran Times)