Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

Met zekere regelmaat schrijft dr. Ashwin Ramcharan RO artikelen in enkele Surinaamse media. Van een hoogopgeleid persoon als de heer Ramcharan is te verwachten dat zijn stukken een wetenschappelijke basis of waarde hebben. Wie daarvan uitgaat, komt na het lezen van zijn ingezonden artikelen er bekaaid vanaf. Zulks is ook het geval met zijn ingezonden stuk “Import-inflatiespook zal Suriname blijven teisteren tot na 2025”. Hierin doet de schrijver een aantal ongenuanceerde en niet gedocumenteerde uitspraken, wat hem als ‘wetenschapper’ niet betaamt. Sommige standpunten van hem doen de wenkbrauwen van menige lezers fronsen.

Laat mij een aantal ideeën van hem onder de loep nemen.
1. Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is de inflatie op jaarbasis 60 procent en geaccumuleerd bijkans 200 procent. Schrijver: “Ik denk dat de inflatie op jaarbasis 80-90 procent is en de accumulatie 300 procent of meer. Want nogmaals, Suriname moet je niet sturen en analyseren op basis van de formele economie. Je moet het analyseren op basis van de informele economie, waar alle economische wetten op steroïden zitten”. Zo’n uitspraak komt veelal uit het brein van de man van de straat. Van een academicus verwacht men zo’n wilde, ongefundeerde uitspraak niet. Hij desavoueert de VES en de economische wetmatigheden die in alle situaties gelden (ook in de informele economie).

2. Schrijver: “Push inflatie: inflatie veroorzaakt door import van dure spullen waar dan flink voor wordt gevraagd, de prijzen worden door hogere importkosten omhoog. Schrijver pleit ervoor om importheffing op bepaalde producten te verhogen”. Schrijver is blijkbaar niet op de hoogte van internationale handelsverdragen, die een dergelijke importheffing verbieden. Hoe vaak zijn landen niet op hun vingers getikt door de WTO (World Trade Organization)?

2. Schrijver: “Het invoeren van btw is een farce gebleken. Dit is op korte termijn zo, maar vooral op lange termijn is het een goede grap. Dat IMF hierin trapt geeft aan dat deze Excel-spreadsheet deskundigen niet weten hoe de echte wereld in elkaar zit. Om belastingen te kunnen heffen moet je kunnen handhaven en dus controleren. Als een belastingcontroleur US$ 500 per maand verdient en een steekpenning/tyuku kan krijgen van US$ 1000, denkt u dat Suriname ooit belastinginkomsten gaat hebben? IMF je begrijpt er echt niets van.” De ‘geniale’ schrijver geeft de grote mannen van het IMF een ‘college’ over belastingheffing en -inning.

Is Ramcharan bekend met de mate van btw-fraude en belastingontduiking in ontwikkelde landen als Nederland? Vooral kleine bedrijven en ZZP’ers sjoemelen met de regelmaat van de klok ermee. Er wordt veel zwart gewerkt. De Surinaamse minister van Financiën over btw: uitvoering is een uitdaging, maar we zijn goed op weg ermee. Van de 5000 btw-plichtige bedrijven/ondernemingen hebben 3500 zich reeds geregistreerd (70 procent). Van de beoogde btw voor 2023 is 74 procent behaald. (Bron: Dagblad Suriname, 14 juni 2023). Indien 74 procent van de beoogde btw behaald wordt in een fase die nog in de kinderschoenen staat, kan dat niet als mislukking gezien worden. Als wij realistisch zijn, dan weten wij ook dat er nog veel kinderziekten zullen zijn die gaandeweg verholpen moeten worden. Ergens moet er een begin gemaakt worden en dat begin is gelukkig gemaakt.

3. Schrijver: “Suriname groeit wel maar dan in de informele economie met de cocaïne export. Eigenlijk zou Suriname de export van cocaïne als eerste land officieel in de officiële GDP-groeicijfers van Suriname moeten opnemen. Als dit gebeurt dan is Suriname het eerste land dat een nieuwe economische wetmatigheid creëert en maakt kans op de nobelprijs.” Wat een briljant idee van schrijver. Wil hij dit idee met naam en toenaam helpen uitvoeren?

4. Schrijver: “De Centrale Bank van Suriname moet men opdoeken of tot een directoraat moeten maken van het ministerie van Financiën. Samenvoegen met de Deviezencommissie, is ook een idee. Want meer dan een van de vele commissies van deze regering is de CBvS niet.” Schrijver miskent het belang van een instituut als de Centrale Bank en geeft blijk weinig van monetaire economie begrepen te hebben. Zo laatdunkend uitlaten over het instituut “Centrale Bank“, zegt veel over het hout waaruit schrijver is gesneden.

5. Schrijver: “En de inkomsten die er wel zijn die worden snel verspild aan een van de asemas, bloedzuigers van het land, de SLM”. Gedurende enkele maanden kon de SLM niet vliegen. De ticketprijzen op de Mid-Atlantische route werden door de KLM fors verhoogd. Ook in het laagseizoen. Met de herkomst van de SLM krijgt KLM concurrentie en de consument is gebaat bij concurrentie die lage prijzen als gevolg heeft. Misschien begrijpt schrijver nu waarom de SLM gereanimeerd moest worden.

6. Schrijver: “We hebben andersdenkenden nodig. Mensen die anders naar dezelfde zaak en cijfers kunnen kijken en realistisch beleid kunnen formuleren door de Surinaamse economie met een Surinaamse bril van lage belastingen en een sociale verzorgingsstaat kunnen organiseren. Suriname heeft geen lokale, doorgewinterde monetaire experts, die moeten weer worden ingevlogen en dan zijn de locals weer jaloers; “den man fu buitenland kon mek wan njang”. We hebben gezien hoe één van de andersdenkenden (schrijver) denkt: de Centrale Bank van Suriname laten opdoeken, importheffing op bepaalde producten verhogen tegen internationale afspraken in, Suriname heeft geen monetaire experts, ingevlogen experts moeten met een Surinaamse bril de economie van Suriname op spoor brengen. Maar de ‘locals’ zullen jaloers worden op de buitenlanders (schrijver bedoelt afgunstig, want jaloezie is wat anders). In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn grote banken omgevallen. In Nederland zijn grote banken door de overheid gered van omvallen. Deze banken werden geleid door superintelligente, doorgewinterde buitenlandse monetaire experts. De huizenprijzen in Nederland waren de afgelopen vier jaren exorbitant hoog (bijna 100 procent hoger dan de jaren ervoor). Dit, ondanks de beschikbaarheid van onder andere de doorgewinterde monetaire experts (er zijn ook andere factoren die de huizenprijzen lieten stijgen).

7. Schrijver: “Beste Surinamers, Suriname stroomt leegt, brain drain, jullie hebben geen keus. Prostitutie, vooral kinderprostitutie, is toegenomen”. Hoe weet schrijver dat kinderprostitutie is toegenomen? Heeft hij ooit onderzoek ernaar gedaan? Of heeft hij deze informatie uit een bron gehaald? Uit welke bron? Iemand met een doctorstitel mag geen wildwest uitlatingen doen.

Uit dit en eerdere ingezonden artikelen van de heer Ashwin Ramcharan zou wellicht geconcludeerd kunnen worden dat hij:
a. Een meerderwaardigheidscomplex heeft, afgewisseld met minderwaardigheidscomplex;
b. Een sterke mate van geldingsdrang heeft;
c. Een betweter is die neerkijkt op anderen;
d. Ongenuanceerde uitspraken doet, dus zonder (voldoende) onderbouwing/bewijs.
e. Een zekere erkenning zoekt;
f. Zich gekwetst voelt;
g. Zelf de aap met een pistool is (zoals hij zich publiekelijk over anderen uitlaat).

Advies aan de heer Ashwin Ramcharan: je bent een academicus, gebruik je kennis en kunde positief. Daar heeft de samenleving iets aan. Een soldaat met een geweer hoeft nog geen goede soldaat te zijn; hij zal dat geweer verstandig en goed moeten kunnen hanteren om een goede soldaat te kunnen zijn. Probeer negativiteit te sublimeren in positiviteit.

Het is geen kunst om lukraak afbrekende kritiek te leveren ter wille van kritiek. Lever een positieve bijdrage door jouw eventuele kennis en inzichten opbouwend te delen met anderen. Leer mensen met minder opleiding te waarderen. Ook zij vormen een schakel van de ketting. Het zijn niet alleen academici die de wereldeconomie bepalen. Pochen met kennis en strooien met academische titels waarvan de waarde niet ondersteund wordt door de inhoud van de geschreven artikelen, siert een mens niet. De hoeveelheid kennis op de wereld is een oceaanvol. Daarvan is een universitaire opleiding slechts een druppel.

No plei bigi nanga wan druppel ferstan.

Jack Mohanlal