Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wet Leegstand gewenst voor Paramaribo

Wet Leegstand gewenst voor Paramaribo

In de ochtend van 22 juni 2023 werd Paramaribo opgeschrikt door een brand aan de Heerenstraat ‘nabij het gebouw van Self Reliance’. Dat veroorzaakte opeens wegomleggingen en files. De brand die 2 panden in de as legde, veroorzaakte angst bij de buren, want het vuur kan snel om zich heen grijpen. Journalisten hebben vroeg in de morgen omstanders geïnterviewd en het bleek dat men enkele personen uit of nabij de gebouwen heeft zien wegrennen. Ook werd gemeld. dat men eerder een klein vuurtje in een der panden zag flikkeren. Verder werd gemeld dat een der gebouwen tot huisvesting was gemaakt in de avond door een aantal zwervers en daklozen. 

We hebben in Paramaribo gevallen gehad waar hele gebouwen zijn afgebrand door vuur dat door zwervers / daklozen werd aangestoken. Paramaribo herbergt naar verluidt een groeiend aantal zwervers en daklozen. Deze kiezen de meest strategische plekken om ’s avonds te slapen. Eerst was het de Waterkant, die door deze personen werd bezet. Aan de Waterkant stichtten de zwervers en daklozen een eigen dorp, best wel aan te duiden als het ‘Zwerversdorp’. Het Zwerversdorp werd als woon- en verblijfplaats erkend door een aantal kerkelijke organisaties die op de plek er eten kwamen uitdelen. Deze organisaties zijn dus medeplichtig aan de stichting van het Zwerversdorp. Toen de politie wilde optreden tegen de kwaadwillige bezetting van Waterkant, was er enige maatschappelijke kritiek, maar naar ons oordeel volledig misplaatst. 

Nu zien we dat Spanhoek, de fontein en het omliggende gebied wordt gerehabiliteerd. Het is een zeer positieve zaak, maar deze plak zal binnenkort worden overgenomen door dak- en thuislozen. Die zullen van de fontein en de omliggende banken hun zwembad, hun washok en hun slaapkamer maken. 

De vraag rijst dan wie in Suriname verantwoordelijk is voor het aangezicht en de stand van zaken met name de veiligheid van de panden in Paramaribo. Wij zeggen dat daarvoor verantwoordelijk zijn: in eerste instantie de minister van ROM en dc Bhola en zeker niet op de laatste plaats degenen die de bezitters zijn van de panden in de binnenstad. Deze mensen weten waarschijnlijk niets wat er vooral ’s avonds gebeurt of juist niet gebeurt in Paramaribo. Allen verzaken ze over het algemeen zwaar hun wettelijke plicht, met een enkele uitzondering als Dojo en Lucky Store. 

Over het levenloze, onbewoonde, verlaten en onverlichte centrum van Paramaribo hebben we het hier vaker gehad. In Suriname is het centrum van Paramaribo niet meer de Domineestraat, maar het is de omgeving nabij Torarica. Domineestraat is het randgebied van het centrum geworden. De vraag rijst of Domineestraat in haar oude ‘glorie’ moet worden gerehabiliteerd. Onze ideeën over Domineestraat, dat het een autoloos winkel- en horecagebied moet worden, hebben we het hier vaker gebied. Wij blijven nog steeds van oordeel, dat leegstand in een afgebakend gebied van Paramaribo zal moeten worden verboden. Het verbod zal moeten inhouden dat het pandbezitters in het afgebakend gebied verboden moet zijn om hun pand onbewoond, ongebruikt, verwaarloosd en onverlicht te laten. Als men in het buitenland werkelijk woon- of verblijfplaats heeft, moet men verplicht worden om een in Paramaribo wonende toezichthouder over het pand aan te stellen. Alle bezitters van panden en/of de toezichthouders moeten geregistreerd staan in een bijzonder register bij het ministerie van ROM. 

Het moet voorts voor de pandbezitters verboden zijn om direct of indirect gelegenheid te bieden aan onbevoegden om van hun panden hun onwettige woon- en verblijfplaats te maken. In de wet moet worden aangegeven dat bij verwaarlozing etc… het ministerie een aanzienlijke boete moet opleggen en een waarschuwing moet geven met de instructie om binnen een bepaalde periode wel te voldoen aan de vereisten van de wet, dus om de inbreuk op de verplichting weg te werken. Voldoet men aan deze dwingende instructie niet, dan moet de wet regelen dat de regering 2 dingen moet kunnen doen.

Ten eerste maatregelen op kosten van de pandeigenaar / gemachtigde herstellen van de inbreuk (dus renoveren, verlichten, doen bewonen en gebruiken). Ten tweede, indien de nalatigheid van de pandeigenaren voortduurt, om deze panden in beslag te nemen, hen verbeurd te verklaren en de opbrengsten van de veiling te overhandigen van de eigenaar na aftrek van de proceskosten. Deze executie moet volgen nadat de pandeigenaar de aanmaning heeft gehad om uit eigen beweging het pand, dat men niet kan onderhouden of beheren, van de hand te doen. Is men nalatig, dan volgt het beslag en de veiling. Of de regering zou panden ook kunnen onteigenen met compensatie: dus naasten of naderen. 

Geen enkele hoofdstad in de wereld heeft een centrum zo verwaarloosd als Paramaribo. Dat komt omdat de regering totaal geen verantwoordelijkheid heeft naar Paramaribo toe. De regeerders hebben de durf niet om strenge eisen te stellen naar de bezitters van de panden toe. Het zijn sponsoren, kennissen, partijgenoten, friends and family. Mensen zitten in het buitenland, heel vaak af te geven op alles wat slecht gaat in Suriname, maar zelfs levert men een wezenlijke bijdrage om het aangezicht van Paramaribo te verpesten en het steeds te laten lijken op een ‘gebroken plantage’. 

De oproep bij deze nogmaals aan het slapende ministerie van RO< en de sterk wanpresterende dc Bhola, om verwaarlozing van Paramaribo te verbieden. Daarmee zal direct een oplossing zijn bereikt voor de branden die in de houten stad Paramaribo woedden nadat vuur door illegalen wordt aangestoken.