Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wereldagenda oktober 2023

Wereldagenda oktober 2023

DOOR JORDI BOU
1 oktober 2023 – 30 oktober 2023 – Tot de gebeurtenissen in oktober behoren onder meer het optreden van Hunter Biden in de rechtbank, het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China, parlementsverkiezingen in Polen, het Australische inheemse referendum en de lancering van NASA’s Psyche-missie.

Okt, China: De Russische president Vladimir Poetin zal Xi Jinping ontmoeten voor gesprekken in Peking, terwijl hij het derde Belt and Road Forum bijwoont. Het zal Poetins eerste bekende buitenlandse reis zijn sinds er een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd wegens de deportatie van kinderen uit Oekraïne.

3 oktober, VS: Hunter Biden verschijnt voor de rechtbank wegens drie wapenbeschuldigingen in de allereerste vervolging van het kind van een zittende Amerikaanse president. Het zou het gevolg kunnen zijn
in het ongekende schouwspel waarin Hunter voor een strafrechtelijk proces wordt geplaatst terwijl zijn vader Joe Biden campagne voert voor herverkiezing.

5 oktober, VS: NASA’s Psyche-missie schiet af op een unieke metaalrijke asteroïde. Psyche lijkt de blootliggende nikkel-ijzeren kern van een vroeg tijdperk te zijn
planeet, een van de bouwstenen van ons zonnestelsel.

14 oktober, Australië: Een referendum zal beslissen of de grondwet moet worden gewijzigd om de inheemse bevolking van Australië te erkennen door de oprichting
een vertegenwoordigend orgaan dat het parlement adviseert.

15 okt, Polen: Een recent verbod op Oekraïense graanimport weerspiegelt het dilemma waarmee de heersende nationalisten worden geconfronteerd in de aanloop naar een spannende verkiezing: hoe kunnen we de druk van extreemrechts tegengaan over de aanpak van Warschau om Oekraïne te helpen in zijn oorlog met Rusland.

16 oktober, VS: Walt Disney richtte 100 jaar geleden zijn gelijknamige filmstudio op. Te midden van de viering van het eeuwfeest kunnen fans die $ 1.500 willen uitgeven een boxset met 100 films boordevol Disney- en Pixar-klassiekers kopen, plus een kristallen versie van de klassieke Mickey Ears-hoed.

20 oktober, Frankrijk: Een uitzonderlijk goed bewaard dinosaurusskelet, een Camptosaurus bekend als Barry, dat dateert uit de late Jura-periode zo’n 50 miljoen jaar geleden, gaat onder de hamer in Parijs.

20 oktober, Australië: Sydney Opera House organiseert een maand lang een festival van muziek, dans, theater, kunst en gratis evenementen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het iconische monument, dat op deze dag in 1973 werd geopend.