Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wereld Obesitas Dag

Wereld Obesitas Dag

PARAMARIBO — Het is 4 maart ‘Wereld Obesitas Dag’. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij obesitas (zwaarlijvigheid) om de bewustwording over deze chronische ziekte te vergroten, alsook de oorzaken en noodzakelijke maatregelen om deze aan te pakken en te voorkomen. Het thema voor dit jaar is “Changing Perspectives: Let’s talk about Obesity” (= ‘Perspectieven veranderen: laten we praten over obesitas’).

Obesitas is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige vetopstapeling in het lichaam. De ziekte is een belangrijke risicofactor voor verschillende Niet-Overdraagbare Aandoeningen (NCD’s), zoals hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, (lage) rugpijn, spierpijn, slaapstoornissen en suikerziekte (diabetes type 2), welke weer kan leiden tot hart- en vaatziekten of klachten aan ogen, nieren, zenuwen en voeten.

“Overgewicht en obesitas treffen 60 tot 85 procent van de volwassen vrouwen in Suriname”

Obesitas ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en risicofactoren. Deze zijn voornamelijk verkeerde voeding (slechte eetgewoonten, het hoge percentage suiker in bewerkte voedingsmiddelen), de individuele hormoonhuishouding, de geestelijke gezondheid, een zittende leefstijl (gebrek aan beweging) en erfelijk aangelegd (voor(ouders) die zwaarlijvig zijn).

Overgewicht en obesitas treffen 60 tot 85 procent van de volwassen vrouwen in Suriname. Obesitas bij vrouwen is ongeveer het dubbele van dat bij de mannen. Over het algemeen zijn ongeveer 50 procent van de mannen en vrouwen fysiek inactief. Ze verrichten minder dan vijf dagen per week 30 minuten per dag fysieke activiteit.

Tips

Het ministerie van Volksgezondheid heeft enkele tips voor mensen met obesitas. Erken dat je ernstig overgewicht hebt en spreek met jezelf af dat je er iets aan gaat doen. Schaam je er niet voor want je bent zeker niet de enige met ernstig overgewicht. Zoek contact op met mensen die, net als jij, gemotiveerd zijn om van hun overgewicht af te komen. Houd een eetdagboek bij waarin je precies opschrijft wat je gegeten hebt. Schrijf ook de gedachten en gevoelens op die je daarbij had. Zo krijg je meer inzicht in je eetgedrag.

Ga niet naar de supermarkt met een lege maag, zodat je niet in de verleiding komt om snoep of snacks te kopen. Sla geen maaltijden over, daardoor krijg je juist trek in ongezonde tussendoortjes. Drink voldoende water en thee zonder suiker, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Zo voorkom je dat je gaat eten terwijl je eigenlijk dorst hebt.

Door van meer beweging een gewoonte te maken in je dagelijkse leven, wordt je fitter, voel je je beter en is de kans groter dat je afvalt. Afvallen hoeft niet snel te gaan. De kilo’s zijn er immers ook niet in een paar maanden aangekomen. Juist door langzaam af te vallen is de kans groter dat de kilo’s eraf blijven en is een nieuwe leefstijl makkelijker vol te houden.