Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wegomlegging rijdt Purple Movement in de wielen

Wegomlegging rijdt Purple Movement in de wielen

Tekst en beeld Bentik Paulus

PARAMARIBO — “Dat er een wegomlegging was op 7 maart vanwege de phagwa viering begrepen we wel, maar vandaag niet en vooral niet omdat het vóór acht uur ‘s morgens wel toegankelijk was voor het verkeer.” Ann Sadi van de Purple Movement reageerde woensdag verontwaardigd tegenover de Ware Tijd nadat door de plotselinge wegomlegging de gebruikelijke activiteit haast in de soep liep.

Purple Movement, de vrouwenorganisatie van de Nationale Democratische Partij (NDP), geeft aan dat toen woensdagochtend zes uur de eerste zes leden van de vrouwenorganisatie bij ‘Mama Sranan’ waren het verkeer normaal doorgang had. Echter, rond een uur of acht stelde het Korps Politie Suriname plotseling een wegomlegging in. Het voornemen was op de Internationale Dag van de Vrouw bij het monument voor het kabinet van de president stil protest te voeren tegen wat de organisatie noemt “het verscheurde vertrouwen”.

Vanwege de wegomlegging werd besloten uit te wijken naar het nabijgelegen ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport aan de Van Rooseveltkade. Daar werden met opschriften op zwarte paraplu’s de verschillende problemen en uitdagingen waarmee vrouwen kampen overgebracht. Vele van de automobilisten gaven hun goedkeuring aan de vrouwen, die in zwart waren gekleed, met een ‘thumbs up‘.

(lees verder onder de foto)

Leden van Purple Movement bij Mama Sranan. Omdat er plotseling een wegomlegging werd ingesteld, trokken ze naar de Van Roseveltkade.

Hand in hand

Hoewel de man en vrouw “hand in hand problemen moeten oplossen in deze moeilijke situatie waarin wij nu verkeren, neemt vrouwen op 8 maart een voorkeurspositie in de samenleving in en geven ze de problemen aan waarmee ze kampen”, legde Harriëtte Bholasingh-Helstone, voorzitter van de Purple Movement, het ‘stille protest’ uit. “Mannen horen er ook bij en moeten de moed niet opgeven en weglopen. We hebben ook zonen die wij moeten opvoeden en daarvoor hebben wij de bijdrage van de man nodig.”

Purple Movement had voor woensdag ook op schema een ode aan ‘dyadya NDP-vrouwen’ in partijcentrum Ocer en in de avonduren een bijzondere vrouwenbijeenkomst in het NDP-centrum te Geyersvlijt. Het woord werd gevoerd door onder anderen voormalig presidentsvrouw Ingrid Bouterse-Waldring en gewezen parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Gekleed in het zwart en met de boodschappen op zwarte paraplu’s voerde Purple Movement woensdag stil protest.