Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Weg naar verzoening Suriname “lang en gecompliceerd”

Weg naar verzoening Suriname “lang en gecompliceerd”

PARAMARIBO, 4 mei – “Lang en gecompliceerd.” Zo beschrijft Albert Ramdin, assistent Secretaris Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, de weg naar verzoening in Suriname. De ingewikkeldheid van de materie moet beslist meegenomen worden bij de aanloop naar een waarheids- en verzoeningscommissie. De OAS bestudeert nu verschillende opties.

Internationaal is er immers al met het bijltje gehakt. Modellen uit andere landen worden bestudeerd. Wel wordt er rekening gehouden met de realiteit in Suriname zelf. “Belangrijk is dat, als het werk van de waarheids- en verzoeningscommissie klaar is, ongeacht het resultaat van zo’n exercitie, dit ook gedragen wordt door de gemeenschap en alle autoriteiten”, zei Ramdin in het nieuwsjournaal van STVS. Het maakt het er niet makkelijker op.

De aanname van een amnestiewet door het parlement liet lokaal al aardig wat stof op waaien. Ook internationaal is geageerd. Zo heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten formeel protest aangetekend. De mensenrechtencommissie maakt deel uit van de OAS-structuur. Dat zal de OAS er niet van weerhouden Suriname bij te staan. “De commissie is een autonoom orgaan. We respecteren haar opvattingen, waar we verder niets over te zeggen hebben”, aldus Ramdin.


Posted

in

by