Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Wees nederig en respectvol’

‘Wees nederig en respectvol’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik ben enorm blij dat jeugdparticipatie wordt gecontinueerd in Suriname. Het is landelijk en wereldwijd een vereiste dat jongeren zich betrokken moeten voelen.” Dit zei Kelvin Koniki, de laatste voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), in de Congreshal bij de installatie van de Jeugdraad Suriname, de opvolger van het NJP.

De op 1 juni gekozen 29 leden zijn zaterdag door minister Steven MacAndrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken geïnstalleerd. De verkiezing gebeurde digitaal, een primeur voor Suriname.

“Probeer niet de ideologie van een politieke partij te implementeren in de JRS, want dat zal averechts werken”

Oud-NJP-voorzitter Koniki

Naar analogie daarvan wil president Chandrikapersad Santokhi de algemene, vrije en geheime verkiezingen op 25 mei 2025 ook digitaal laten verlopen, zei hij bij de installatie. De kosten voor de online verkiezingen voor de jongeren waren 90 procent lager dan wanneer er fysiek zou zijn gestemd.

Geen politiek

Koniki, die leiding gaf aan het NJP van 2017 tot 2020, bereidde de leden van de JRS erop voor dat het werk niet gemakkelijk is. “Het is een enorme verantwoordelijkheid, wees daarom nederig en respectvol, ook al zul je leiding geven.” Hij voegde eraan toe dat leidinggeven geen positie is, maar een proces waarbij die persoon zal leren om weerbaar te zijn omdat die met veel uitdagingen te maken krijgt.

Eén van de criteria om te worden gekozen als JRS-lid is dat  geen partijpolitiek mag worden bedreven tijdens de zittingsperiode van drie jaar. Koniki juicht dat toe: “Je zult de belangen dienen van jongeren en op een bepaald moment zelf ook van ouderen en als men je zo bezig ziet dan kan dat aantrekkelijk zijn voor politieke partijen. Maar probeer niet de ideologie van een politieke partij te implementeren in de JRS, want dat zal averechts werken. Leg dat alsjeblieft terzijde”, waarschuwde hij.

Projecten

Een nieuw ingevoerde regel voor de JRS is dat elk lid een project mag indienen tot SRD 10.000. “Daarmee krijgen ze de kans om te participeren in hun gebied”, zei Mitesh Bhaggoe, waarnemend directeur van het Nationaal Jeugdinstituut en voorzitter van de verkiezingscommissie. “Het is positief om te horen dat er een fonds is gecreëerd waaruit de leden kunnen putten voor hun projecten want dat hadden wij niet”, zegt Koniki.

Santokhi vroeg de jeugdraadsleden om aandacht te geven aan de gevolgen van klimaatverandering. Het staatshoofd dat vrijdagnacht terugkwam van een Caricom-staatshoofdenvergadering op Trinidad en Tobago, vertelde dat zich een aardbeving heeft voorgedaan tijdens zijn verblijf daar. Dat heeft hem doen beseffen dat er nog te weinig bewustwording is voor de effecten van klimaatverandering.

Grond

Het staatshoofd wil dat elke jongere vanaf 21 jaar in aanmerking komt voor een perceel en vroeg binnen een week een lijst van de JRS-leden, die nog geen eigen grond hebben. Hij kondigde ook het instellen aan van een unit op zijn kabinet voor het jongerenbeleid.

“Ik ben als president verantwoordelijk voor het jeugdbeleid”, verdedigde hij dat voornemen. Mac Andrew benadrukte dat  jongeren ‘power’ hebben en die moeten de JRS-leden goed inzetten. Het woord ‘power’ is een acroniem voor participatie, ontwikkeling, weerbaarheid, economische aangelegenheden en rechten.