Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Weer visumplicht voor een aantal landen

Weer visumplicht voor een aantal landen

door Ivan Cairo

PARAMARIBO —  Met ingang van 1 mei dit jaar geld opnieuw de visumplicht voor burgers van een aantal landen. Het gaat om 21 landen waarvan is geconstateerd dat hun burgers het visumvrij reizen naar Suriname misbruiken voor andere doeleinden, zegt minister Albert Ramdin aan de Ware Tijd. Het gaat om landen in Zuidoost-Azië, Afrika en de Caribische regio, waaronder India, Nepal, Pakistan, Bangladesh Kenia, Ghana, Somalië, Kameroen, Ethiopië, Dominicaanse Republiek, Cuba, Venezuela en Syrië. Het besluit voor de herintroductie van de visumverplichting voor deze landen is woensdag genomen tijdens een regeringsvergadering.

Hoewel er ook een toename is te zien van mensen uit China, Marokko, Roemenië en Columbia is de visumplicht voor burgers van deze landen niet geherintroduceerd. Random merkt op dat er rekening wordt gehouden met de bilaterale overeenkomsten met sommige van deze landen ten aanzien van visumafschaffing. In het geval van Roemenië wordt nog even de kat uit de boom gekeken, omdat het hier gaat om een lidstaat van de Europese Unie en Suriname een verzoek bij de EU heeft voor afschaffing van de visumplicht voor Surinamers om naar EU-landen af te reizen.

“We willen die zaak niet onnodig in gevaar brengen”, zegt de bewindsman. Wat betreft Columbia wordt er rekening mee gehouden dat veel Surinamers naar dat land gaan voor medische behandeling en wijk de regering niet onnodige barrières creëren in de vorm van reciprociteit van Bogota als er weer een visumplicht voor Columbianen zou worden ingevoerd. “Het is een belangenafweging die je maakt”, aldus de bewindsman.

Evaluatie

Hij geeft aan dat de regering het visumvrij reizen dat vanaf 1 juli vorig jaar gold heeft geëvalueerd en is geconstateerd dat hier misbruik van wordt gemaakt. Het doel was om zo veel mogelijk toeristen naar Suriname te krijgen en het land toegankelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Bij de evaluatie is, aldus Ramdin, onder meer geconstateerd dat reizigers veel gebruik maken van de regeling om Suriname als tussenstop te gebruiken. “Er is een diepgaande evaluatie gemaakt over de afgelopen maanden door de Immigratiedienst, DNV en Bibis. Wat we zien is een bevestiging dat het visumvrij reizen niet aangewend wordt voor het doel waarvoor het bestemd is”, aldus de bewindsman.

Hij legt uit dat de bedoeling was om Suriname toegankelijker te maken voor buitenlanders omdat niet in alle landen vestigingen zijn waar visa aangevraagd zouden kunnen worden. Zowel toerisme als heet zakendoen met Suriname zou moeten worden bevorderd. “Een kleine groep maakt hiervan misbruik en dat is iets dat we niet kunnen toelaten”. Voor de landen waar de grootste influx van reizigers is geconstateerd wordt daarom weer de visumplicht ingevoerd. De toestroom uit een aantal andere landen wordt nog gemonitord.

Ramdin zegt te begrijpen dat migranten overal ter wereld zoeken naar plekken waar ze het beter kunnen hebben, maar Suriname wil op dat stuk geen last zijn voor andere landen met zijn migratiebeleid. “We kijken ook naar het nationaal belang. We willen geen problemen met andere landen omdat we een doorvoerluik zijn geworden. We willen niet gezien worden als land dat mensensmokkel en illegaal personenverkeer faciliteert of andere problemen schept”, stelt de minister. De komende twee weken wordt gebruikt om de desbetreffende landen te informeren over het gewijzigde visumbeleid.

Illegale reizigers

Intussen zit een groep buitenlanders al bijkans een week vast te Zanderij omdat hen de toegang tot het land wordt geweigerd. Naar verluidt gaat het om ruim 150 mensen, onder wie Pakistanen en Afrikanen. Deze groep wordt gerepatrieerd, zegt minister Ramdin. Inmiddels is een deel van de mensen al teruggestuurd. Ramdin benadrukt dat ondanks de visumvrijregeling de Vreemdelingenwet nog steeds van kracht is. Het visumvrij mogen afreizen is nog geen garantie voor toelating tot het land. De Immigratiedienst toetst bij aankomst van passagiers of zij voldoen aan de voorwaarden om in het land te worden toegelaten. Wie niet aan de voorwaarden voldoet wordt teruggestuurd.

Gebleken is dat onder de mensen die de toegang is geweigerd een aantal Somaliërs zijn met Keniaanse paspoorten. Minister Ramdin stelt dat de grote aantallen mensen uit bepaalde landen niet passen bij heet patroon van het reizigersverkeer naar Suriname. Daarom is er ingegrepen. Volgens de bewindsman was bij het instellen van de visumvrijregeling rekening gehouden met zaken die eventueel mis zouden kunnen gaan, maar dar er op zo een omvangrijke schaal in zo een korte periode misbruik van zou worden gemaakt was niet voorzien. “Als mensen de mogelijkheid hebben om naar een land te gaan waar de toegang makkelijk is, zullen ze dat doen. Dat is hier dus gebeurd”.